Twee Plevieren

Kunstenaar: Hans Ittmann †, Waalwijk (1914) - Amsterdam (1972)

Locatie: G.A. Brederodelaan, Bosboom Toussaintstraat

Door: Jacques Visker

 

Twee bij elkaar staande vogels die gestrekt in het rond kijken. Half abstract, gestileerd, bronzen kunstwerk.

Het beeld staat sinds mei 2000 tussen de G.A. Brederodelaan en de Bosboom Toussaintstraat, dichtbij een vijver met veel watervogels. Daarvoor stond het sinds 1967 wat verder noordelijk in het Vondelpark, waar nu een vleugel van zorgcentrum De Tweemaster staat. De kunstenaar vond het ook toen al belangrijk dat het beeld dichtbij water zou staan.

www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

Menig Maassluizer zal jarenlang gedacht hebben dat er in het Vondelpark een beeld staat van een Siamese struisvogeltweeling. Niet dus. En ook vogelkenners zullen er niet goed raad mee hebben geweten, maar het fraaie kunstwerk stelt twee plevieren voor, of “pluvieren” volgens sommige taalkundigen. Om van dit beeld te genieten hoef je geen vogelkenner of taalkundige of kunstkenner te zijn. Het valt niet meteen op omdat het midden op een ruim grasgazon staat, maar dit brons is groot, twee keer menshoog. Zo van onderaf hebben de vogels ook wel iets weg van twee ruimteschepen. Het is een gracieus werk. Ga maar eens kijken.

Het was de bedoeling dat Hans Ittmann het notariaat van zijn vader Flip zou overnemen. Dan zou hij de derde generatie notarissen worden. Maar één dag voor het notarisexamen in 1941 besloot Hans dat hij toch liever beeldend kunstenaar wilde worden. Zijn moeder zei dat hij met beeldende kunst weinig geld zou kunnen verdienen. Hans’ antwoord was dat zijn vader zoveel geld had verdiend dat hij daar in de toekomst ook nog wel van zou kunnen leven. En zo zou het ook gaan. Hans werd een eigenzinnig en bevlogen kunstenaar die opviel omdat hij zoveel verschillende disciplines in de kunst beheerste. Hij maakte reliëfs, klein keramisch werk, grote beelden en werk in het platte vlak: schilderijen in gouache en olieverf. Ittmann begon als figuratief kunstenaar maar door de jaren heen werd zijn kunst abstracter van stijl. Hij had een enorme werkdrift en heeft veel geproduceerd.

De plevier behoort samen met de kievit tot de familie van de steltlopers. Plevieren komen op verschillende werelddelen voor, in meerdere soorten. Ze zijn tussen de 12 en 28 cm groot. Ze leven vaak bij het water. Bij het voedsel zoeken zie je ze afwisselend rennen en stilstaan. Sommige soorten broeden in ons land, maar de meeste soorten die wij zien zijn trekvogels.

Ze hebben een korte nek, een puntige snavel en rond, maar niet een afgeplat lijf. Wie dat weet kan duidelijk zien dat de kunstenaar zijn eigen fantasieplevieren heeft gemaakt.

Bronnen:
Beelden van Maassluis, Gemeente Maassluis, 2002
www.hansittmann.nl
Google en wikipedia