Liedorps cilinders

Kunstenaar: Kunstenaar: Nico Liedorp †, Dordrecht (1950-2012)

Locatie: Scheldeweg 10

Door: Jacques Visker

Nico Liedorp bekwaamde zich in zijn vak als beeldhouwer aan kunstacademies in Rotterdam en Breda. Zijn werkzame periode lag tussen 1984 en 2009. Nico maakte monumentaal grote abstracte staalsculpturen, maar ook gebruiksvoorwerpen, sculpturen voor prijsuitreikingen en relatiegeschenken. Hij maakte vrij werk en opdrachten. Zijn werk lag op het kruisvlak van ambacht en creatie. Hij was een meester in draai- en polijsttechnieken en was gefascineerd door de vele mogelijkheden van roestvast staal (RVS). Soms combineerde hij RVS met materialen als messing, brons en acrylaat. Hij vormde het materiaal in zijn atelier om tot geometrische vormen, die in interactie staan met hun omgeving. Soms bleef het bij hele kleine beelden, andere keren vervaardigde hij metershoge staalsculpturen. Zijn werken stralen een bedrieglijke eenvoud uit, maar zijn eigenlijk heel geraffineerd. Door de aard van de materialen lijken zijn werken gemaakt voor de oneindigheid.

www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

Een van die werken staat in Maassluis. Voor de meesten zal het onbekend zijn. Het staat in het industriegebied, 100 meter vanaf het Douanehuisje, aan de Scheldeweg 10. Dat is een fraai ontworpen bedrijfspand met een dak dat aan een tuibrug lijkt te hangen. De voorgevel is uitgevoerd in staal en glas, met de voordeur in het midden. Links daarvan staat sinds 1991 het kunstwerk van Nico. Het was een opdracht van Dahlman Beheer, die het pand toen nieuw had laten bouwen. Het werk is 4,5 meter hoog. Het lijkt de wetten van de zwaartekracht uit te dagen. Raffinement en bedrieglijke eenvoud: helemaal waar! Drie glimmende buizen, elk met een eigen lengte en doorsnee, staan daar in een verstilde, eeuwigdurende balanceer-act. Zwaarte op tedere voet. Doordacht werk met een ondergronds geheim.
Nico’s kunstwerk bleef naamloos. Jammer eigenlijk. In een telefonisch contact met zijn partner Lenie Friebel in 2021 bedachten we dat het wel goed was om het voortaan Liedorps cilinders te noemen.

Dahlman Beheer, inmiddels Royal Dahlman, groeide uit het pand en kreeg een nieuw onderkomen, een straat verderop. Liedorps cilinders bleven staan aan de Scheldeweg, bij die mooie kantoorgevel, waar Nico het voor ontworpen had.

Bronnen:
Dahlman Beheer plaatst kunstwerk in Maassluis, Maassluise Courant De Schakel, 31-05-1991
https://www.kunstinstaal.nl
https://www.royaldahlman.com