Monument Bombardement 18 maart 1943

Kunstenaar: Leen Droppert †, Vlaardingen (1930-2022)

Locatie: Kerkplein

Door: Jacques Visker

In 1994 zette het gemeentebestuur de opdracht uit tot het maken van een herinneringsmonument en het herinrichten van het Kerkplein, op de plaats van het vroegere kerkhof. Leen Droppert reageerde met een ‘concept uitgangspunten monument’ waarin hij schreef: 18 maart 1943. Een dag die een donkere schaduw wierp …Het geweld dat als een bom insloeg …het hart van Maassluis werd getroffen …Toch vlamde de hoop weer op… groei naar een nieuwe tijd.

Leen verkreeg de opdracht. Hij maakte een monument dat uitbeeldde wat hij geschreven had. Het werd onthuld op 18 maart 1995.

www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

Het monument ligt deels op een plein dat bestraat is met oude waalklinkers en deels in een gazon omzoomd met heggen en bomen. Het is een eenheid bestaande uit twee gemetselde muurdelen. In donkere steen het verleden en in lichtkleurige steen de toekomst verbeeldend. Over het laatste muurdeel is een cirkelboog van roestvrij staal gespannen, als teken van hoop.

Tussen beide delen is een gat geslagen, het bombardement. Het ontbrekende deel is neergestort en ligt op de grond. Dit deel is uitgevoerd in een gepolijst natuurstenen plaat met gebogen, beschadigde zijkanten. In deze plaat is de inscriptie aangebracht: TER HERINNERING – BOMBARDEMENT – 18 MAART 1943.

Maar er is meer. In de bestrating zijn grote cirkels aangebracht van zwarte koperslakstenen. Het is een verwijzing naar het logo dat op de vliegtuigen van de Engelse luchtmacht RAF was aangebracht, als een soort schietschijf. In de bestrating zijn de cirkels onderbroken omdat hier het doel gemist is. De kleinere cirkels in de bestrating doen denken aan littekens van bominslagen.
Op 18 maart 2008 werd het monument uitgebreid. In de buitenring van het RAF-logo kwamen negentien gedenkstenen, achttien voor de 18 bewoners die direct bij het bombardement omkwamen en de negentiende voor de bewoners die kort erna aan de gevolgen van het bombardement kwam te overlijden.

Het bombardement werd uitgevoerd door de RAF met de bedoeling om de olieraffinaderij Witol te treffen in de Heldringstraat, waarvan vermoed werd dat daar machineolie werd gemaakt voor de Duitse oorlogsindustrie. Door een noodlottige misrekening bij het lossen van de bommen kwamen die op een woonwijk terecht, zo’n 200 meter vóór de Witol. Wie dit weet ziet ook op welke bijzondere plek het monument gezet is. Staande voor de neergestorte plaat met de inscriptie kijk je door het gat dat het bombardement sloeg, door de korte Geerkade WZ, precies naar de plaats waar in 1943 achter de Noordgeer de Witol stond.

Bronnen:
Van bombardement tot monument, Stichting 18 maart 1943, Maassluis, maart 1995
18 maart 1943, herinneringsdocument, werkgroep 18 maart 1943, Maassluis, februari 2009
Beelden van Maassluis, gemeente Maassluis,