Stadswandelingen

Maassluis heeft zo’n 20 stadsgidsen die je heel graag hun stad willen laten zien. De gidsen zijn aangesloten en opgeleid bij de Historische Vereniging Maassluis (HVM). Ze zijn vrijwilliger, je betaalt voor een wandeling alleen de kostprijs. Deze bedraagt € 3,75 per deelnemer.

Instapwandeling

Veel van onze wandelingen hebben vaste wandelmomenten en routes. De instapwandelingen duren ongeveer anderhalf uur. Kijk op www.ervaarmaassluis.nl. Je boekt de wandeling als individuele deelnemers bij Ervaar Maassluis infopunt.

Groepsboekingen

Je wandelt met onze gids op een eigen moment, met een eigen groep of over een eigen route. Je boekt de wandeling bij de wandelcoördinator van de HVM.

Historische stadswandeling

In 1614 werd Maassluis zelfstandig. Het stadje was klein, 49 voetbalvelden, en dat zou eeuwen zo blijven. Huisjes langs de zeedijk, de haven en twee vlieten. Al vertellende leidt de stadsgids de wandeling door deze historische stadskern. Verhalen, feiten en anekdotes brengen de 400-jarige geschiedenis van de stad, de gebouwen en de bewoners tot leven. Het startpunt ligt in het hart van de oude stad bij Ervaar Maassluis infopunt, Nieuwstraat 2.
> Instapwandeling + Groepsboekingen

Maritieme wandeling om de binnenhaven

Maassluis ontstond rond de plek waar overtollig polderwater geloosd werd via sluizen in de zeedijk, waar het rijk vissen was. Het buitendijkse afvoerkanaal groeide uit tot een luwe haven vlakbij zee. Halverwege scheiden drie bruggen het water in een binnen- en buitenhaven. Deze wandeling voert langs de binnenhaven, met zijn zichtbare historie van eeuwen visserij en van de zeesleepvaart en berging uit nabijer verleden. Je brengt een snuffelbezoekje aan de oude zeesleper Hudson, voor een indruk van het leven van maanden op zee, en aan het Nationaal Sleepvaartmuseum, met zijn overzicht van een bedrijfstak waarin ons landje-bij-de-zee uitblinkt. Het startpunt is bij Ervaar Maassluis infopunt, Nieuwstraat 2.
> Instapwandeling

Maritieme wandeling om de buitenhaven

De buitenhaven van Maassluis toont je het meest nabije verleden van de sleepvaart en de berging. De opkomst hiervan was het directe gevolg van het graven van de Nieuwe Waterweg en de drukte nadien op de rivier door schepen van en naar de havens in Rotterdam. Hier ligt de sleper Elbe aan haar trossen en staan nog de gebouwen van het loodswezen, de scheepsagentuur, de berging en de sleepvaart. Hier staat ook het Douanehuisje, dat een rol speelde bij de in- en uitklaring van zeeschepen. Hier meren de schepen aan die in de huidige tijd gebruikt worden bij het werk op zee en in de Rotterdamse zeehavens. Op deze wandeling ga je trappen klimmen. Je bezoekt de radarpost boven op het gebouw van Dirkzwagers Scheepsagentuur. Je neemt een kijkje in het Douanehuisje en bekijkt de dubbele deuren van de keersluis die heel de Randstad droog houdt. Het startpunt is bij Hotel Maassluis, Govert van Wijnkade 48 (nabij de rivieroever, vrij parkeren).
> Instapwandeling

Maarten ‘t Hartwandeling

Een wandeling door het Maassluis van vandaag langs Maarten ’t Harts vaderstad uit zijn herinnering van toen. Op zijn achttiende verliet de schrijver de stad om elders te gaan studeren. Hierna kwam hij alleen nog in de stad voor familiebezoek. Negen jaar later publiceert hij zijn eerste boek. Na vijftig jaar telt zijn oeuvre 47 boeken. In veel daarvan speelt Maassluis een rol. Op deze wandeling neemt de gids je mee door het Maassluis uit Maartens herinnering, aan de hand van een van zijn vroegste verhalen en drie van zijn boeken, waaronder zijn laatste. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Het startpunt is bij Ervaar Maassluis infopunt, Nieuwstraat 2.
> Instapwandeling + Groepsboekingen

Kunstwandeling rondom de stadskern

Maassluis heeft 58 kunstwerken in de buitenlucht. Vaak op een sokkel, maar soms op de grond, of aan een muur, in het water, op een paal. In steen, glas, brons of staal. En allemaal met een verhaal. De wandeling Rondom de Stadskern is 2 km lang en voert langs tien kunstwerken. Vind je het beeldig of is het maar niks? Loop met de gids mee en oordeel zelf. Een leuke zondagmiddagwandeling door de stad in rust. Het startpunt is bij Ervaar Maassluis infopunt, Nieuwstraat 2.
> Instapwandeling + Groepsboekingen

Kunstwandeling Sluispolder en Havenkwartier

De wandeling langs de kunst in de wijk Sluispolder en het Havenkwartier is 2,5 km lang en gaat langs dertien kunstwerken. Je loopt door oude stadsstraatjes en door het groen. Luister naar de gids, naar elkaar en kijk naar de staande, liggende, vallende, heel diverse kunst. Ook dit is een leuke zondagmiddagtocht. Het startpunt is bij Ervaar Maassluis infopunt, Nieuwstraat 2.
> Instapwandeling + Groepsboekingen

 

Instapwandeling

Toeristisch informatiepunt

Ervaar Maassluis

welkom@ervaarmaassluis.nl

010 311 22 75

Groepsboekingen

HVM wandelcoördinator

Jan Schakel

stadswandelingen@histvermaassluis.nl

06 41 601 601