Kindergroepje

Kunstenaar: Sybille Krosch, Neuss, Duitsland (1924)

Locatie: Dr. Jan Schoutenlaan, Vrijheidspark

Door: Jacques Visker

 

Het kindergroepje staat na een herplaatsing in 2009 in het Vrijheidspark, vlakbij de Dr. Jan Schoutenlaan en de Burg. Schwartzlaan. Daarvoor stond het vanaf 1986 in het plantsoen achter de flats van de oorspronkelijke Burgemeester Wesselinkstraat.

De kunstenares heeft voor de plaatsing in het Vrijheidspark aanwijzingen gegeven voor de ondergrond op een licht bollende heuvel in het gazon, lijkend op hoe dat vormgegeven was bij de eerste plaatsing. De bolling is ca. 3 m in doorsnee en is belegd met blauwe hardstenen keitjes.

Het kindergroepje is een standbeeld in brons, ongeveer op ware grootte. Het is een heel realistische uitbeelding van twee mensfiguren, op een bronzen voetplaat. Het zijn twee kinderen, een jongen en een meisje. Is het zijn oudere zus? Het meisje is groter, een puber of adolescent, gezien haar fysiek. Zij draagt aan haar gebogen elleboog een tas. Dat ziet er wat gedateerd uit. Zij heeft haar andere arm om de schouder van de jongen geslagen. De kleding, het schoeisel en de gezichtstrekken zijn nauwelijks uitgewerkt. Toch is het in een oogopslag duidelijk wat het kunstwerk voorstelt.

www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

Sybille (ook wel Sybilla of Sibilla) Krosch brengt haar jeugd door in haar geboorteplaats, in de regio Düsseldorf. Zij maakte vanaf haar negende tot haar twintigste jaar de periode mee dat Duitsland onder het Hitlerregime stond, inclusief de Tweede Wereldoorlog. Zij moet daar verschrikkingen hebben meegemaakt, juist in de periode dat ze van kind uitgroeide tot volwassene. Toch is dat in haar latere kunstwerken niet merkbaar terug te zien.

Sybille verhuist in 1948 naar Den Haag. Zij trouwt met de Nederlander Van de Loo en zij neemt de Nederlandse nationaliteit aan. Van 1956 tot 1960 studeerde zij beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Sybille is daarna werkzaam in de periode van 1958 tot in de 90’er jaren als portrettiste en figuratief beeldhouwster van mens- en dierfiguren. Zij werkte voornamelijk in brons en heeft een groot aantal kunstwerken gemaakt die her en der in het land staan, vooral in de wijde regio Den Haag. Zij had ook haar atelier in Den Haag.

De vrouwennaam Sybille werd al gebruikt in de Griekse oudheid en betekent ‘profeet’. De naam komt in de geschiedenis van meerdere taalgebieden in Zuid- en Noord-Europa voor.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sybille_Krosch
https://rkd.nl/nl/explore/artists/46585
Beelden van Maassluis, uitgave gemeente Maassluis (2002)