Scheepsbemanning

Kunstenaar: Hans Blank, Wormerveer (1952-2019)

Locatie: Koning Willem Alexander Boulevard (Schanshoofd)

Door: Jacques Visker

Hans Blank groeide op in Wormerveer. In 1976 studeerde hij af aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. In zijn eerste jaren als kunstenaar maakte Hans veel beelden die geïnspireerd zijn op de Griekse mythologie. Daarna maakte hij paarden en stieren, maar dan komt zijn liefde voor schepen en varen naar voren. Hans voer zelf op een tjalk, een binnenvaartschip, een viskotter en een trawler.

Bij Hans staat het maritieme centraal. Geïnspireerd door de eeuwige strijd op leven en dood tussen de mens en het zeewater, maar ook door de mythes en sagen van de Vikingen en de Kelten maakte hij robuuste en krachtige beeldhouwwerken. Dodenschepen, arken van Noach, Keltische boten, Vikingschepen en dolende schepen in de mist. Blank interesseerde zich ook voor de vergankelijkheid en het verval, de wrakken die door de natuur worden teruggenomen. Hij vertaalt mythen en verhalen naar een eigen beeldtaal, vaak in een geheimzinnige en onheilspellende sfeer. Hij werkte hoofdzakelijk in brons maar hakte ook zo nu en dan wel in steen. Hij woonde en werkte in Den Oever maar had ook een atelier aan de zuidkust van Ierland. Hans was iemand die graag in alle stilte in zijn atelier werkte. Hij was niet iemand van veel woorden. “Ik hou nou eenmaal van bootjes”, zei hij als je hem naar zijn beweegredenen vroeg.

www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

Sinds 2007 staat zijn beeld Scheepsbemanning aan de oever bij het Douanehuisje. Zijn beeld Visserijmonument dat sinds 2005 in Den Oever staat vertoont overeenkomst met Scheepsbemanning. In Den Oever staan veel kunstwerken van Hans.

Hans zag de mens als een kwetsbaar en afhankelijk wezen. Toch spreekt uit zijn grotere beelden juist de vitaliteit en de energie van de mens. Dat is goed terug te zien in de Scheepsbemanning.

De bronzen mannen beelden de inspannende en gevaarlijke werkzaamheden aan boord van de schepen uit. Het beeld is een monument ter nagedachtenis aan de Maassluizers die de zee bevoeren maar nooit terugkeerden. Hun achterblijvers weten: de zee geeft, de zee neemt. Daarom staat op de sokkel ook een regel tekst van Toon Hermans: ‘… en de zee zal mijn zwijgen wel verstaan…’.

Bronnen:
https://artzaanstad.nl/kunstenaars/032/Hans-Blank
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Blank
https://www.josartwieringen.nl/448166524
https://www.365dagenproject.nl/2021/01/22/scheepsbemanning-8-36-365/?sfw=pass1656397116