Balspelend meisje

Kunstenaar: Leen Droppert †, Vlaardingen (1930-2022)

Locatie: Burgermeester Schwartzlaan

Door: Jacques Visker

Het bronzen balspelende meisje staat sinds 1996 in een parkje aan de Dr. Jan Schoutenlaan, voor de Kardinaal Alfrinkschool. In het parkje wordt in de schoolpauzes en na schooltijd veel door kinderen gespeeld. Het meisje met de bal zal zich vast niet eenzaam voelen. Het parkje wordt van de weg gescheiden door een hek, veilig voor de kinderen.

Leen Droppert maakte het beeld in 1968, speciaal voor de toen nieuw gebouwde Meester Blomschool in de Plevierstraat, waar later de J.F. Kennedyschool introk. Toen deze in 1994 opging in de fusieschool De Dijck, vooraan de Weverskade, bleef het meisje achter, tussen een rij bomen aan het braakgelegde terrein. Twee jaar later vroegen twee instellingen tegelijkertijd of het meisje nabij hun gebouw geplaatst kon worden, de stichting Kinderopvang aan de Burg. Schwartzlaan en de Kardinaal Alfrinkschool aan de Burg. Zaneveldstraat. De gemeente koos voor een plaats bij de school, in het parkje. Niet ver er vandaan zou de gemeente later een ander bronzen beeld herplaatsen, het ‘Kindergroepje’ aan de Burg. Schwartzlaan. Eind 2022 zal het beeld wederom gaan verhuizen ivm de ontwikkelingen in de wijk. Waarschijnlijk verhuist het beeld mee met de Kardinaal Alfrinkschool naar Wilgenrijk. www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

Het meisje staat op een betonsokkel van 80 cm. Zelf meet ze ongeveer 160 cm. Ze ziet er hybride uit, wel figuratief meteen herkenbaar als meisje met bal maar toch ook flink abstract in haar vormen. Het is daarmee een raadselachtig beeld. Zo duidelijk een spelend kind maar tegelijk zo ongewoon vormgegeven. Als je probeert het te benoemen lijkt het of je een figuur schetst van Jeroen Bosch. Het is werkelijk en onwerkelijk tegelijk. De spelende kinderen hebben daar overigens geen moeite mee. Zij gebruiken het beeld vooral als klimtoestel. Dat is goed te zien voor wie het beeld van dichtbij bekijkt. Grote delen van het meisje zijn zwartgroenig gepatineerd, zoals alle bronzen beelden in weer en wind. Maar daar waar de kinderhanden en -voeten aangrijpen en staan is de glimmend gelige kleur van vers brons te zien. Een klimkunstwerk!

Leen Droppert kende een lange carrière als veelzijdig artiest. Hij is nu in de negentig en woont in een zorginstelling in Vlaardingen. Hij staat als kunstenaar beschreven bij zijn standbeeld De Rietvogels in Kunstwerk van de Maand.

Leen heeft van zijn oeuvre dertien kunstwerken in Maassluis geplaatst zien worden, vaak bij scholen. Twee ervan zijn bij de sloop van schoolgebouwen verloren gegaan omdat ze onderdeel van de muren waren. Twee zijn bij de sloop behouden gebleven en teruggekeerd naar Vlaardingen. Naar vier werken wordt nog onderzoek gedaan. Vijf werken kennen we; die worden beschreven in Kunstwerk van de Maand.

Bronnen: