De Namentrap

Kunstenaar: Wilma Kuil, Vlaardingen (1949)

Locatie: Deltadijk/Burgemeester de Jonghkade

Door: Jacques Visker

De Namentrap ligt tegen de Deltadijk. Hij verbindt het voet- en fietspad bij de Coppelbrug met de Burgemeester de Jonghkade, onderaan de dijk. Hij is uitgevoerd in sierbeton en terrazzo met de voornamen van Maassluise kinderen in de treden en gestileerde zalmmotieven op de zijkanten. De kleuren van de afbeelding zijn niet opgespoten. Het is terrazzo: gekleurde steen gegoten in anders gekleurde steen. Als de trap na jaren vies is, kan hij worden opgeschuurd en dan is hij weer als nieuw.
Bovenaan de trap staat een zitbank in bruin sierbeton met in de voorzijde de naam van de woonwijk en aan de achterkant in terrazzo een gestileerde zeemeeuw. Naast de bank ligt een plaquette met tekst, als een tegel in het plaveisel. De trap is waterdicht, want hij ligt tegen de Deltadijk, een primaire zeewaterkering.

www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

De trap is een initiatief van de Stichting Promotie Maassluis, voor het toegankelijk maken van de wandelweg De Boeiende Route van de binnenstad naar de rivieroever. Hij werd onthuld in 2011 ter vervanging van een eerder, verzakt trapje. De opdracht voor een kunsttrap ging opnieuw naar Wilma Kuil van wie op de oever ook al de Waterleliebank stond. Zo kwam er eenheid in de kunst van de Boeiende Route. Wilma ontwierp een brede, luie, gerende trap. Het werd een combinatie van gebruiksmeubilair, vormsier en visuele kunst, met als thema de beweging van > naar. De trap is ingebed in de omgeving. Hij speelt in op het boek HOOFD van mijn dromen, van Maarten van Buuren, dat gaat over de woonwijk ’t Hoofd, waar de trap naar afdaalt. Het is de wijk van Maartens eigen jeugd. Wie de trap afkomt leest in het zwart de namen van kinderen uit het boek. De trap opgaand lees je in het wit de namen van kinderen uit Maassluis, geboren in 2011. Het visuele aspect, de lengteverdeling van de namen op de treden, bepaalde de keuze.

Wilma vertelt: “Als je de trap afdaalt lees je 23 namen van mensen die op ’t Hoofd hebben gewoond en als je de trap opgaat lees je 20 namen van kinderen die nu in Maassluis wonen en die de toekomst van de stad vormen. Mijn Namentrap verbindt op deze manier vroeger en nu. De afbeeldingen van vissen op de trap zijn zalmen. Die zwemmen natuurlijk tegen de stroom in, de trap op. De zalmen duiden op de reis naar de paaiplaats, de verjonging. Ze herinneren ook aan de tijd dat hier zalmschuren zijn geweest en dat hier in het verleden zalmvisserij was”.

Maarten van Buuren zei het desgevraagd geweldig te vinden dat zijn boek als inspiratiebron voor de trap werd gebruikt. “Er was mij via-via wel verteld dat mijn boek de kunstenares het idee had gegeven hoe ze de trap wilde gaan inrichten, maar ik had niet het idee dat het zo belangrijk was geworden. Ik had ook geen notie dat die mooie bank die hier staat als titel HOOFD heeft gekregen, zonder ’t als verwijzing, naar de titel van mijn boek te zien. Daarin ga ik ook in op de dubbelzinnigheid van het havenhoofd, want dat is de oorspronkelijke betekenis, en een gewoon hoofd, waarin zich alle fantasie afspeelt. Dat heeft ze overgenomen voor die trap en dat vind ik geweldig.”

Bronnen:
Interview met Wilma Kuil, september 2020
Maassluise courant-De Schakel, 23-06-2011
www.wilmakuil.nl
www.tomaello.nl