Schaap met lam

Kunstenaar: Frank Letterie, Den Haag (1931)

Locatie: Hekelarij, Twijnerij

Door: Jacques Visker

 

Een beeld in brons van een schaap dat met haar lam staat. Beide dieren buigen zich naar elkaar, het lam drinkend bij moeder.
In 1972 werd het geplaatst op een pleintje naast de T-kruising Hekelarij/Twijnerij. Het beeld staat op een voetplaat die nauwelijks boven het straatoppervlak uitsteekt. De dieren zijn heel realistisch en op ware grootte uitgebeeld.

www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

Het Schaap met lam is in de Vertowijk mooi op zijn plaats. De wijk is gebouwd op het lange, smalle terrein van de touwfabriek en op de weilanden die tussen de fabriek en de huidige Rozenlaan lagen, achter de boerderij die ongeveer lag waar nu de Seringenflat staat. Daar zullen heel wat schapen gegraasd hebben.

Frank Letterie heeft drie beelden in onze stad staan. Naast het bronzen schaap zijn er ook de Vallende Ruiter vlakbij station Maassluis Centrum en Abraham Kuyper op het Marelplein (de vrijdagmarkt). Ook de laatste twee zijn voorbeelden van realistische kunstwerken. Dat is dan ook kenmerkend voor al zijn beeldhouwwerk. Meestal werkt hij in brons, af en toe hakt hij uit steen. Sommige van zijn beelden omvatten een moment uit de interactie tussen mensen, dieren of tussen mens en dier, zoals verstilde situaties tussen bijvoorbeeld moeder en kind. Ons Schaap is daar een voorbeeld van.

Naast beelden van hele mens- en dierfiguren maakt Frank ook ‘portretten’, bustes of soms alleen hoofden in brons, waarmee hij bestaande mensen uitbeeldt. Dat kan hij verrassend goed. Wij kunnen dat in de stad  zien aan zijn beeld van Abraham Kuyper. Van die ‘BN’er’ zijn nogal wat foto’s gemaakt en ja, ‘hij lijkt sprekend’. Dat zal dan met het schaap en het lam ook wel zo zijn.

Frank studeerde tussen 1954 en 1961 aan de kunstacademies in Den Haag en Amsterdam. Voor zijn afstudeerwerk ontving hij de Prix de Rome met gouden erepenning. Zijn beelden staan door heel Nederland, in meerdere Europese landen en in de Verenigde Staten.

Naast beeldhouwer is Frank ook medailleur, hij maakt herinneringspenningen. Hij modelleert de penningen aanvankelijk in was, maar later steekt hij de vorm vaak rechtstreeks uit het metaal.

Die oude techniek, eerst een mal maken en daar het brons in gieten, maakt dat een kunstenaar kan besluiten om van een bronzen kunstwerk meer dan één exemplaar te maken. Dat deed Frank met het Schaap en haar lam ook. “Ja, daar bestaan twee gietsels van. Beide gietsels zijn van hetzelfde gipsen moedermodel afgegoten. Het exemplaar in Utrecht staat bij de St Victorschool aan de Notenboomlaan. Ik maakte het in het kader van de éénprocentsregeling van de gemeente Utrecht in opdracht van het schoolbestuur. Het exemplaar in Maassluis is gemaakt in opdracht van aannemersbedrijf Muwi als cadeau aan de gemeente Maassluis”.
In 1973 ging de Utrechtse school in vlammen op. Een nieuwe school verrees maar in 2019 is deze gesloten. En het Schaap? Dat overleefde alles, daar aan de Notenboomlaan.
Dan staat er bij ons dus een gekloond Schaap… zou ze misschien Dolly heten?

Bronnen:
e-mailwisseling met Frank Letterie, 28-10-2020
www.frankletterie.nl
https://nl.wikipedia.org/wiki/Frank_Letterie
https://vanberkelbeelden.wordpress.com/beeldhouwers/j-r/frank-letterie/schaap-met-lam-utrecht/
https://www.kunstinopenbareruimte-utrecht.nl/kunstwerken/schaap-met-lam