Foto: Nel Wilkes
Foto Nel Wilkes
Kunstenaar: Leen Droppert †, Vlaardingen (1930-2022)
Locatie: Schuurhof
Door: Jacques Visker
Het is een beeld in brons van twee grote karekieten bij hun nest dat ze gebouwd hebben tussen drie rietstengels. Het werk is qua uitstraling vormgegeven naar de realiteit, totaal 205 cm hoog. De vogels zijn van kop tot staart bijna 60 cm lang, waaruit blijkt dat het kunstwerk ongeveer driemaal ware grootte is.
Het staat sinds 1983 in het midden van de gemeenschappelijke binnentuin van het wooncomplex aan de Schuurhof. Het werk staat op een rond plateau van blauwstenen klinkertjes. Daardoor lijkt het of de rietstengels uit het water oprijzen. Het werk verwijst naar de bouwactiviteiten die destijds in de omgeving van het naastgelegen Schuurkerkje plaatsvonden.
www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart
Leen Droppert is nu kunstenaar in ruste, maar kende een lange carrière als veelzijdig artiest. Hij begon als lithograaf. Hij bezocht de Amsterdamse Grafische School en in de avonduren de Kunstacademie in Rotterdam voor een studie in tekenen en schilderen. In 1947 richtte hij samen met zes andere Vlaardingse beeldend kunstenaars de Vlaardingse Kunstkring op. Vanaf het begin van de vijftiger jaren werkt Droppert als beeldend kunstenaar en ruimtelijk vormgever. Zijn werken behoren zowel tot de figuratieve als de abstracte kunst: muurschilderingen, mozaïeken, penningen, glasramen, beelden en complete inrichtingsprojecten. Naast zijn vele driedimensionale werken vervaardigt hij tientallen schilderijen en grafische werken. In “zijn” Vlaardingen staan negentien kunstwerken van Leen. Een van zijn meest bekende is het Geuzenmonument op de Markt. Leen staat bekend om zijn verbeeldingskracht en artistiek vakmanschap. Deze eigenschappen van hem zien we ook terug in Maassluis. Naast de Rietvogels staan hier van hem ook het Begin van een Nieuw Leven, het Balspelend Meisje en het Herinneringsmonument voor het Bombardement in maart 1943.
De grote karekiet is een zangvogel van 18 à-20 cm, een typische rietbewoner. Hij heeft stevig, overjarig riet aan de rand van open water nodig voor zijn zware nest dat hij op een hoogte van 50 à 100 cm aan het riet vastmaakt boven het water. Hij is bruin van boven en vuilwit van onderen, met krachtige snavel en contrastrijkere, opvallende wenkbrauwstreep. Je herkent hem snel: zijn luide zang is heel kenmerkend, met harde rauwe “krrr-krrr-kiet-kiet”-tonen.
Grote karekieten zijn trekvogels, die de winter doorbrengen in tropisch Afrika. Een eeuw geleden had Nederland nog veel moerassen en plassen in de vrije natuur. Toen waren er duizenden broedparen. Nu zijn er nog twee waterrijke gebiedjes waar de grote karekiet voorkomt met een paar honderd broedparen.
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Leen_Droppert
Zienderogen 1950/ 2000, Leen Droppert,
Persbericht overzichtstentoonstelling Leen Droppert, Museum Vlaardingen, 02-07-2020
Beelden van Maassluis, Gemeente Maassluis, kunstboek als relatiegeschenk, 2002
www.vogelbescherming.nl/grote-karekiet/
Foto: Nel Wilkes
Foto Nel Wilkes