Kunstkop

Kunstenaar: Fabiënne Prins

Locatie: Zuidvliet 108

Door: Jacques Visker

 

De Kunstkop is een 120 cm groot mensenhoofd. De kop bestaat uit twee stukken plaatmateriaal die haaks op elkaar geplaatst een rond, abstract hoofd suggereren. De ogen zijn twee gaten in de plaat. Bij eerste aanblik doet die vorm even denken aan het betonplastiek Sylvette, ontwerp van Pablo Picasso, bij het museum Boymans van Beuningen in Rotterdam. Maar dat is zwart-wit en de Kunstkop is juist vrolijk, felgekleurd en ‘zweeft’ boven de grond, op vier dunne betonijzers van 55 cm. Onthuld op 13 april 2019, op het voorplein van Ateliergebouw De Wasserij, Zuidvliet 108.

www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

Gebouw De Wasserij is van 1880, maar al in 1605 was op deze plek een blekerij gesticht ‘met een woonhuys, een schuur, een spoelhuys, seer bequaem om webbens te blycken’. Het geheel lag buiten de stad, want er was buitenwater nodig en veel ruimte voor de bleekvelden. Tot het begin van deze eeuw zou het bedrijf hier van generatie op generatie blijven. Toen verhuisde het naar het industriegebied elders in de stad. Het oude bedrijfspand herbergt nu een aantal ateliers van Maassluise kunstenaars.

In november 2018 vierden de kunstenaars het tienjarig bestaan van het atelierpand. Zij schreven een prijsvraag onder de Maassluise bewoners uit voor het ontwerpen van de beschildering van een ‘Kunstkop’ die zij wilden plaatsen op het plein voor het gebouw. Wie mee wilde doen kon van de grote, nog witte Kunstkop een model op A4-formaat uitknippen en een ontwerp erop maken. Er werden zo’n 68 kunstkopjes ingeleverd. Een flink aantal daarvan was gemaakt door leerlingen van vijf derde klassen van het Lentiz Reviuslyceum. De kunstenaars kozen uit twaalf genomineerde kunstkoppen een winnaar. Dat werd het ontwerp van Fabiënne Prins. Zij mocht samen met kunstenaar Ans van de Wiel, de initiatiefnemer van het project, de kop op ware grootte gaan beschilderen.

Het werk van Fabiënne is een kleurrijke collage waarin duidelijke graffiti-elementen te zien zijn en invloeden van games en comics (stripverhalen voor de oudere lezers). De ogen hebben een manga-uitstraling, herkenbaar aan de grote ogen met flinke highlights. De spuitbus komt overduidelijk uit de graffitistijl. Bij de paddenstoel en de monstertjes zal Fabiënne geïnspireerd zijn door cartoons of games. Bij de potloden zijn patronen te zien uit de Memphis-stijl, een design uit de jaren ’80.

Onder het motto ‘Daar krijg je toch een KUNSTKOP van’ heeft Fabiënne tijdens de Kunstroute Maassluis 2019 het kunstwerk onthuld. Wie op de Zuidvliet erlangs liep zag bovenaan het hoofd ‘DE WASSERIJ’ staan, als was het een reclame.

In het najaar van 2019 is het voorplein van De Wasserij opnieuw bestraat. De stratenmakers hebben het kunstwerk echter bij het terugplaatsen verkeerdom gedraaid… De letters staan nu richting het gebouw i.p.v. richting Zuidvliet.

Bronnen:
Historische schetsen van en over Maassluis, nr. 35, blz. 6-17, HVM,
https://histvermaassluis.nl
https://www.maassluisekunstenaars.nl/daar-krijg-je-toch-een-kunstkop-van/
https://www.maassluisekunstenaars.nl/onthulling-kunstkop-tijdens-kunstroute/