Calypso

Kunstenaar: Dorothé Jehoel, Drunen (1950)

Locatie: rotonde Wagenstraat, Rozenlaan, Westlandseweg

Door: Jacques Visker

 

In de volksmond ook bekend als ‘de legoblokjes’, ‘de verrekijker’ en ‘de stekker’. Geplaatst in oktober 2001 op de rotonde Wagenstraat/ Rozenlaan/Westlandseweg.

www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

De diverse elementen waar het kunstwerk uit is opgebouwd symboliseren verleden, heden en toekomst. Het gele vat (een tank? een boei?) verwijst naar het maritieme verleden van Maassluis. Geel is een vertrouwde kleur in het straatbeeld. Lila is doorgaans onbekend in de buitenruimte, maar dat geldt voor de toekomst ook. Verleden (het gele vat) en toekomst (het lila element met de ‘oogjes’) zijn hier met elkaar verbonden door een gebogen buis. Die verbeeldt het heden dat zich in een natuurlijke, voortgaande tijdkrul beweegt vanuit wat was naar het nog toekomende.
Het verleden ligt aan de kant van de oude stadskern en ‘de oogjes’ zijn gericht naar de verte, naar de horizon achter de zee. Net als de ogen van een zeeman, waar er zoveel van waren in Maassluis.

Calypso was de naam van een halfgodin, de dochter van de god Atlas. In een 2800 jaar oud boek schrijft de Griekse dichter Homerus over de held Odysseus, hoe die schipbreuk lijdt en terecht komt op het eiland Ogygia waar Calypso woont. Calypso wordt verliefd en weet Odysseus zeven jaar bij zich te houden. Maar dan verlaat de held het eiland Ogygia weer, op zoek naar zijn gezin, zijn thuis.

Calypso was ook de naam van het schip waarmee de Franse onderzoeker en ontdekkingsreiziger Jacques Cousteau (1910-1997) spectaculaire expedities maakte. Hij bestudeerde, beschreef en filmde de zee en alles wat daarin leeft. Daarnaast had hij een grote nieuwsgierigheid naar wat zich achter de horizon afspeelt, voorbij ons blikveld.

De kleuren en de vormen van ‘verleden’ en ‘toekomst’ doen mij altijd denken aan kleine legosteentjes. Ik noem de Calypso voor mijzelf altijd ‘de legoblokjes’.

Bronnen:
Beelden van Maassluis, Chrit Wilshaus, uitgave gemeente Maassluis (2002)
Wikipedia, diverse items
www.jehoel.nl