Lichtkunst Het Balkon

Kunstenaar: Kunstenaars: MA.AN (buro voor stedenbouw en beeldende kunst; opgericht in Rotterdam, 2002)

Locatie: Jacob van Heemskercklaan

Door: Jacques Visker

Weinig mensen zullen dit lichtkunstwerk uit 2013 kennen. Alleen de omwonenden die ’s avonds hun laatste rondje met hun hondje doen in de buurt van de school. Als ze omhoog kijken. En als het donker is.

Het Balkon is een nieuwbouwwijk, bedacht door stadsarchitect Ashok Bhalotra (1943-2022) in de eerste jaren van deze eeuw. Ashok werd geboren in India. Hij studeerde architectuur en werkte in Koeweit en Parijs voor hij in 1971 in Nederland kwam. Hij zou de geestelijke vader worden van de Nederlandse Vinexwijk. Dat zijn door heel het land de nieuwbouwwijken uit de jaren 1995-2005, toen de Rijksoverheid 800.000 huizen liet bouwen. Ashok wilde een gezonde, veilige en vrolijke omgeving bouwen, waar mensen zich thuis voelen en kriebels krijgen om te dromen. De hele woonomgeving was zijn uitgangspunt.

www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

Zijn wijk Het Balkon is een totaalconcept dat in stijl teruggrijpt op uiterlijke bouwvormen van 100 jaar eerder. Kunst is vanaf het begin onderdeel geweest van Het Balkon. Kunst vormt een belangrijke dimensie van het stedelijk leven. Het legt sociale en culturele verbanden. Buro MA.AN is door de gemeente Maassluis gevraagd richting te geven aan de toepassing van beeldende kunst op Het Balkon. Er werd een masterplan kunst opgesteld met de titel De Horizon Dichtbij.

Een onderdeel was om op de basisschool een lichtkunstwerk te realiseren. De architect had voor het schoolgebouw een bovenverdieping bedacht met aan de voor- en achterzijde een ronding met zes ramen met ledverlichting er in. Om daar een lichtcompositie van te maken is aan de leerlingen gevraagd de horizon uit hun fantasie te tekenen. Deze, vaak verrassende tekeningen zijn verwerkt tot een reeks van 12 kleuren per tekening. Het lichtspel laat elke kleurenreeks overgaan in de volgende totdat alle tekeningen voorbij gekomen zijn. Zo ontstond er op de gevel van de school steeds een nieuwe horizon. De leerlingen brachten hiermee hun horizon dichtbij en de school werd een lichtbaken in de wijk.

Wie het lichtkunstwerk wil zien moet er wel voor het donker in. Winterjas, sneeuwschoenen…

Bronnen: