Balspelende meisjes

Kunstenaar: Sybille Krosch, Neuss, Duitsland (1924)

Locatie: Wipperspark

Door: Jacques Visker

Van Sybille Krosch weten we niet zo veel. Ze kwam als 24-jarige naar Nederland, trouwde in Den Haag met een Nederlander, nam de Nederlandse nationaliteit aan en vestigde zich hier, na een studie aan de Koninklijke Academie voor de beeldende kunsten, als kunstenaar. Tijdens haar werkzame leven als beeldhouwer maakte zij voornamelijk bronzen, soms naturalistisch, soms abstract. In Maassluis staan van haar hand vijf beelden, waarvan twee abstract.

www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

In het Wipperspark staat sinds 1974 haar Balspelende Meisjes. Het is een eigendom van de gemeente, maar of deze ook de opdrachtgever was is niet bekend. In hetzelfde jaar opende in het Wipperspark Korfbalvereniging c.k.c. Maassluis haar nieuwe sportvelden, nadat zij al vanaf 1930 op ’t Stort had gespeeld. Er moet wel een zekere relatie bestaan tussen dat nieuwe sportcomplex en het standbeeld, want kenners zien meteen dat de twee meisjes in uniforme sportkleding aan het korfballen zijn. Het is een natuurgetrouw beeld. Ze rennen met de bal hoog terwijl het ene meisje de bal probeert te onderscheppen bij de ander.

In juni 1981 lezen we in de Schiedamse Courant dat er in een weekend onverlaten waren die het spel ruw verstoorden. Ze trokken het beeld ruw van zijn sokkel waarbij ook de arm van het voorste meisje afbrak. Het beeld kon daarna goed worden gerestaureerd, want nu is van dat vandalisme niets meer te zien.

Het Wipperspark is rond 1970 aangelegd in Engelse landschapsstijl met kronkelige paden, grasvelden, waterpartijen, bosschages en een boomweide. Rond 2020 werd het park flink onder handen genomen, toen daar de waterpartijen geschikt gemaakt werden om bij overvloedige regenval de plotselinge watermassa beter te kunnen opvangen zodat het bij de Wippersmolen kan worden geloosd in de Zuidvliet. De bomen in het park zijn nu volwassen, waardoor het park een echte oude indruk geeft. De Balspelende Meisjes hollen er prachtig in het groen, in de buurt van de ingang van de sportvelden. Gelukkig horen zij niet dat het verkeer op de A20 wel erg hard voorbijraast…

Bronnen:
https://ckcmaassluis.nl/algemeen/geschiedenis/
https://schiedam.courant.nu/issue/RD/1981-06-24/edition/0/page/3?query=
https://www.erfgoedhuis-zh.nl/media/v1qlmqc4/beheerplan-molenbiotoop-de-wippersmolen-maassluis-eindversie.pdf
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sybille_Krosch
https://rkd.nl/nl/explore/artists/46585
Beelden van Maassluis, blz. 30, Gemeente Maassluis, 2002