Bolders

Kunstenaar: Stichting Maassluise Kunstenaars i.s.m. gemeente Maassluis

Locatie: Binnen- en buitenhaven

Door: Jacques Visker

‘De Maassluise Kunstenaars’ is een groep van (semi) professionele beeldende kunstenaars. Zij wonen in Maassluis of Maasland of hebben daar hun atelier. Voor de bestuurlijke activiteiten hebben zij een stichting opgericht, kortweg de SMK. Deze treedt namens de kunstenaars naar buiten en organiseert ook ieder jaar de kunstroute, in samenwerking met partners. De Stichting Maassluise Kunstenaars bestaat sinds 2007 en het aantal deelnemende kunstenaars bedraagt nu een kleine dertig.

www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

Het idee was gezien in Antwerpen. Daar waren in 2011 door heel de stad bolders beschilderd door bekende Antwerpenaren. Toen het gemeentebestuur de SMK vroeg om aantrekkelijke projecten voor de Maassluise buitenruimte te bedenken was de vertaalslag naar hier een aanlokkelijk idee. Bolders staan rond heel onze haven, bij elkaar wel 152. Onder het thema Maritiem werden in 2015 en in 2020 eenendertig bolders beschilderd, met foto’s bestickerd of ‘gewrapt’, met folie beplakt. Ze staan verspreid rondom de binnen- en buitenhaven en op het Schanseiland. Ze werden beschilderd wanneer er veel toeschouwers in de stad waren, zoals in de Week van de Cultuur of op een Furieade. De meeste bolders werden verfraaid door kunstenaars van de SMK, maar er zijn op het Schanseiland ook drie bolders beschilderd door leerlingen. Aan de Marnixkade door twee basisschoolleerlingen uit groep 5 als wedstrijdprijs vanuit het Cultuurmenu en aan de Geerkade door een leerling van het Lentiz/ Reviuslyceum, die het thema Vrijheid op een bolder verbeeldde. In de tussenhaven, tussen de bruggen en de sluis, is een bolder beschilderd door de pensionerende ambtenaar Cultuur die vele jaren alle kunstwerken in de openbare ruimte in zijn portefeuille had. De laatste bolder die in 2020 werd beschilderd heeft als thema het bombardement dat de stad trof in 1943. Hij staat aan de Geerkade, onder de baan van de geweldige luchtverplaatsing tijdens het bombardement, waardoor onder andere de oostelijke muur van de Groote Kerk grotendeels werd kapot geblazen.

Wie een rondje langs de bewerkte bolders loopt ziet dat de bolders rond de haven niet allemaal hetzelfde zijn. Er zijn 4 verschillende modellen bolders, die wel typisch Maassluis zijn. Voor een bolder van kunst wordt voorzien krijgt hij eerst een laag grondverf, daarna komt het kunstwerk erop met acrylverf, dan een toplaag van vernis en als laatste een antigraffiti toplaag. Op deze manier kan de bolder minimaal 7 jaar mooi blijven. Dat lukt bij de meeste wel, maar niet bij allemaal…

Bronnen: