Opwaartse beweging

Kunstenaar: Jan Verschoor, Amsterdam (1943)

Locatie: Haydnlaan 5

Door: Jacques Visker

 

Het bronzen kunstwerk is 140 cm hoog en staat in de voortuin aan de Haydnlaan 5. In 1985 werd hier een huis gebouwd voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor de kunstzinnige verfraaiing daarbij adviseerde de Culturele Raad Maassluis een plastiek aan te kopen van de Amstelveense Jan Verschoor. Dat werd zijn Opwaartse beweging. In 2004 kreeg het plastiek een nieuwe sokkel. Het gezinsvervangend tehuis heet nu ‘De Luit’ en het teelt 18 wooneenheden.

www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

Jan Verschoor heeft talrijke monumentale kunstwerken uitgevoerd in opdracht van de overheid en het bedrijfsleven. Veel van zijn vrije werken hebben een plaats gekregen in musea en particuliere verzamelingen. Jan studeert in de jaren 60 aan de Amsterdamse Rijksacademie. Hij wordt daar opgeleid binnen de figuratieve en realistische traditie. Na de opleiding gaat Jan al snel over tot het maken van abstracte kunst. Ook onze Opwaartse beweging is een abstract werk. Het is een sierlijk geometrisch beeld waar je uit verschillende hoeken naar kunt kijken. Dat ‘draaibare’ geldt voor veel van de plastieken die Jan maakt. Een kopie van de Maassluise Opwaartse beweging staat -in 2021- in de binnentuin van het museumhuis JAN in Amstelveen.

Zijn eerste monumentale opdracht krijgt Jan Verschoor in 1971. Voor de centrale hal van het Congrescentrum in Den Haag vervaardigt Verschoor een grote, opengewerkte bol van wit polyester. In de jaren die volgen, maakt hij vele monumentale kunstwerken voor bedrijven en gemeenten. Hij werkt met klassieke materialen, zoals brons, koper en natuursteen, maar beheerst ook het werken met hout, aluminium en kunststoffen. Rond 2007 raakt Jan gefascineerd door glas. Met meesterglasblazer Richard Price vervaardigt hij kleurrijke glazen schalen en vazen. Ook ontwerpt hij een aantal grote glassculpturen.

Esthetische perfectie staat bij Jan centraal. Zijn beelden kenmerken zich door vloeiende vormen en een glad gepolijst oppervlak. Ze kunnen van alle kanten bekeken worden; er is nooit sprake van een voor- of achterzijde. Daardoor tonen de beelden steeds een ander gezicht.

Bronnen:
www.stichtingjanverschoor.nl/
https://nl.pinterest.com/hondred8818/jan-verschoor-beeldhouwer/
www.museumhuisjanverschoor.nl
https://janverschoor.nl/over/
rkd.nl/nl/explore/artists/record?query=Jan+Verschoor&start=0
Documentatie uit het gemeentearchief Maassluis, cluster stad, team Cultuur.