September

6 – Kunst en Cultuur Academie (KCA) gaat verhuizen
De Kunst en Cultuur Academie (KCA) gaat, tijdelijk, verhuizen naar de voormalige kantine van het stadhuis. De verhuizing is noodzakelijk, omdat het voormalige onderkomen van de KCA, een oude school aan de IJsvogelstraat, wordt gesloopt om ruimte te maken voor nieuwe woningen. Het nieuwe gebouw is goed te bereiken vanaf twee parkeerplaatsen van winkelcentrum Koningshoek. KCA heeft nu de beschikking over drie lokalen, een keuken en een opslagruimte. Op 10 september hield de KCA een informatieochtend om het verbouwde nieuwe onderkomen aan bestaande en nieuwe cursisten te showen en ook om het nieuwe cursusprogramma voor het seizoen 2022/2023 te presenteren.

7 – Mogelijke doorstart voor failliet Dirkzwager
Het failliet verklaarde Maassluise bedrijf Dirkzwager maakt mogelijk een doorstart. De 25 werknemers zijn nog gewoon aan het werk. De curator heeft desgevraagd verklaard dat er veel interesse is om Dirkzwager over te nemen en dat er goede hoop is dat dat ook lukt. In 2020 werd Dirkzwager overgenomen door de Ahrma Groep, een logistiek IT-bedrijf uit Deventer. Dirkzwager zou opgenomen worden in dat bedrijf en als zodanig blijven bestaan. De activiteiten van Dirkzwager zouden enorm goed in het bedrijf passen en de klanten zouden profiteren van deze samenwerking. De oorzaak van het faillissement is verder niet toegelicht.
Dirkzwager is een door en door Maassluis’ bedrijf dat al 150 jaar bestaat en begon met het registreren van alle in- en uitgaande zeeschepen. Dat aantal is door de jaren flink toegenomen.

7 – Fortegrachtbrug weer op en top in orde
De Fortegrachtbrug, in de volksmond ook wel de gele brug genoemd, heeft een opknapbeurt ondergaan. De brug is opnieuw in de verf gezet in een kleur die volgens de gemeente zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke kleur ligt. De opknapbeurt was nodig omdat de brug een houtrotherstelbeurt had ondergaan, waarbij de verf behoorlijk was aangetast. Nu ziet de brug er weer uit om door een ringetje te halen.

14 – Maassluis koopt pand voor Maritiem Erfgoed en Living Lab
De gemeente Maassluis gaat het pand Govert van Wijnkade 44 aanschaffen. Het pand kost 1,7 miljoen euro en gaat dienen als onderkomen voor Living Lab, een plek waar nieuwe technieken om schepen, havens en havenpanden te verduurzamen worden bedacht, getest en uitgevoerd. Op termijn biedt het pand onderdak aan onderhoudswerk aan de museumschepen, onderwijs, stages e.d. en nog later zullen ook de twee musea van Maassluis (Museum Maassluis en het Nationaal Sleepvaartmuseum) hier onderdak vinden. De gemeente hoopt op deze manier een bijdrage te leveren aan het levend houden van het maritiem erfgoed van Maassluis, zodat we daar in de toekomst van kunnen blijven genieten.

20 – Sloop van 74 woningen aan de P.C. Hooftlaan gestart
74 woningen op de hoek P.C. Hooftlaan en Laan 1940-1945 worden vanaf vandaag gesloopt om op termijn plaats te maken voor nieuwe duurzame woningen. Overlast zal zoveel mogelijk worden voorkomen voor de omwonenden. Mocht zich stofontwikkeling voordoen zal men met water sproeien om verspreiding tegen te gaan. Het besluit om deze woningen te slopen dateert al van november 2020.

26 – Jaap Kroonenburg vijftig jaar organist in Maassluis
Jaap Kroonenburg is dit jaar vijftig jaar organist van het beroemde Garrelsorgel van de Groote Kerk. Het College van kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Maassluis kende hem daarom de hoogste onderscheiding binnen de Protestantse Kerk toe: Het draaginsigne in goud met briljant. Nadat hij het concert ‘Hommage aan Feike Asma’ had afgesloten werd hij namens het College van Kerkrentmeesters door Ko Heijboer toegesproken en werden hem de versierselen uitgereikt.
Jaap Kroonenburg werd in 1972 benoemd als tweede organist naast Feike Asma. Nadat Asma in 1984 overleed werd hij de vaste bespeler van het Garrelsorgel. Voordien was Kroonenburg organist in de gemeenten Sint-Pancras en Heiloo. Hij was dan ook niet alleen 50 jaar organist in Maassluis, maar in totaal vierde hij zijn 60-jarige organistschap.

Maanden

December

November

Oktober

September

Augustus

Juli

Juni

Mei

April

Maart

Februari

Januari