Oktober

1 – 41e Furieade spectaculair en zeer geslaagd
De 41e editie van de Furieade gaat als zeer geslaagd de boeken in. Veel mensen kwamen weer op het maritieme festijn af en na twee jaar noodgedwongen afgelast te zijn geweest had iedereen hier weer reuze zin in. Allerlei festiviteiten passeerden de revue. Al woensdagmiddag begon het feest met een seniorenmiddag in de Immanuelkerk, vrijdag arriveerden de schepen in de haven en ’s avonds werd de naamgever van het festijn, stoomsleepboot Furie, binnengehaald en begon de vrijdagavondbraderie. Er was kermis en op de zaterdag was de stad de hele dag het toneel van vrolijke mensen die zich op de braderie in allerlei activiteiten stortten. De vrijdagavond werd een beetje verstoord door de regen, maar de zaterdag verliep over het algemeen droog. Het bestuur kan terugkijken op een geslaagd evenement.

4 – Marleen Opschoor nieuwe stadsdichter Maassluis
De verkiezing van de nieuwe stadsdichter vond plaats in buurtcentrum ‘de Hooftzaak’. Deze ging tussen drie genomineerden: Renée Schipper, Sonja Uleman en Marleen Opschoor. René Schipper was die avond ziek en werd in de gelegenheid gesteld haar inzending per telefoon voor te dragen. De anderen deden dat live in de zaal voor jury en publiek en brachten daar hun ‘Ode aan Maassluis’. Uiteindelijk viel de keus op Marleen Opschoor die daarmee het stadsdichtersstokje overneemt van Jaap van Oostrum.

11 – Begroting 2023-2027 aangeboden door college
De gemeente Maassluis staat er op korte termijn goed voor en kan investeren in de klimaatcrisis, de wooncrisis en het tegengaan van armoede. Vanaf 2026 zijn door het Rijk wijzigingen in het Gemeentefonds aangekondigd. De precieze financiële positie van de stad is daardoor nog onzeker. De tariefsverhoging voor het komende jaar 2023 is met 3% bescheiden te noemen.

14 – Veerdienst naar Rozenburg uit de vaart
Door technische mankementen aan beide veerboten is de veerdienst Maassluis-Rozenburg al een paar dagen uit de vaart. Oorspronkelijk was de verwachting dat de ‘Blankenburg’, een van de veerboten weer snel in de vaart zou komen, maar het blijkt dat problemen aan de koeling dit niet mogelijk maken. De levering van de benodigde onderdelen zal nog vele weken op zich laten wachten. Op het einde van de maand heeft de maatschappij ‘Blue Amigo’, die de veerdienst exploiteert, een vervangend pontje in bedrijf gesteld, dat de veerdienst voor voetgangers en fietsers onderhoudt. Het pontje ‘Otter’ vaart elk uur vanaf het drijvende watertaxisteiger naar Rozenburg. Het is niet hetzelfde, maar beter dan niets.

18 – Plan voor herinrichting voormalig Rooms-katholiek kerkterrein gepresenteerd
De plaats aan de P.C. Hooftlaan en Mgr. Bekkerslaan, waar eerder de Rooms-katholieke kerk stond en die nu tijdelijk als parkeerplaats en evenementen-terrein wordt gebruikt, wordt definitief ingericht als parkeer- en evenemententerrein, omzoomd met groen. Er zullen 105 parkeerplaatsen worden ingericht. Er komen bankjes in het groen langs de Zuidvliet en ook goede verlichting, zodat het ook in de avond aangenaam is om daar te verblijven. Het oorspronkelijke plan om op deze locatie 38 woningen te bouwen is dus definitief van de baan.

Maanden

December

November

Oktober

September

Augustus

Juli

Juni

Mei

April

Maart

Februari

Januari