September

1 – Bouw station Maassluis Steendijkpolder gestart
De werkzaamheden voor het toekomstig station Maassluis Steendijkpolder gaan van start. Er is begonnen met het bouwrijp maken van de grond en de inrichting van het bouwterrein. Hierna volgt de aanleg van het noordelijk perron van het nieuwe station en de bouw van de technische ruimte(s).

2 – Middenplein winkelcentrum Koninghoek klaar
Het nieuwe middenplein van winkelcentrum Koningshoek is klaar. Het is de bedoeling dat mensen er samen kunnen komen, wat drinken en een krantje lezen. De centrale hal is zeven meter hoog.

2 t/m 4 – Koningshoek Festival – De Parade van Maassluis
Winkelcentrum Koningshoek sluit de zomer af met het allereerste, driedaagse Koningshoek Festival. Tijdens deze ‘De Parade van Maassluis’ staan theater, foodtrucks, muziekoptreden, kinderactiviteiten, een Festival Market centraal.

5 – VSP Maassluis stapt uit de coalitie, wethouder trekt zich terug
De Verenigde Senioren Partij Maassluis trekt zich terug uit de coalitie met VVD, PvdA en CDA. David van der Houwen treedt verder onmiddellijk af als wethouder.

7 – Nieuwe brug naar Wilgenrijk in aanbouw
De bouw van de brug die de nieuwbouwwijk Wilgenrijk ontsluit met de Westlandse weg is gestart. Een kraan heeft onlangs de fundering aangebracht. April volgend jaar moet de verbinding klaar zijn voor gebruik.

8 – Regenboog “zebrapad” in Maassluis
Sinds vandaag is er een ‘regenboog zebrapad’ in Maassluis en ligt tussen de Uiverlaan en de Koningshoek. Het bevat zes kleuren waarmee de diversiteit van de inwoners wordt onderstreept, het is geen ‘echt’ zebrapad, omdat de strepen op de stoep liggen en niet op de weg.

9 – Bankje van Koos in gebruik genomen
Koos Karssen, onze voormalige burgemeester, onthult vanmiddag ‘het bankje van Koos’, zijn afscheidsgeschenk aan de stad. Burgemeester Edo Haan neemt het namens de stad symbolisch in ontvangst. Het bankje staat aan de Hoogstraat nabij de Monstersche Sluis. Op het kunstwerk van steen staat het silhouet van de stad met daarbij de tekst: Burgemeester Maassluis 2003 – 2015.

10 – Taalmarkt Koningshoek en eerste Maassluise dictee
Vandaag is er een Taalmarkt in de Koningshoek die in het teken van de Nederlandse taal staat. Ook wordt voor het eerst het Groot Maassluis Dictee gehouden gepresenteerd door burgemeester Haan.

10 – Open monumentendag
Vandaag is het Open Monumentendag met speciale aandacht voor kinderen. Het landelijke thema van de Open Monumentendag 2016 is Iconen en Symbolen.

12 – Na koper nu ook looddiefstal
Bij Careyn de Vloot zijn onlangs alle loodflappen boven de uitbouw gestript en meegenomen. Dit vormt een risico voor het doorslaan van regenwater.

13 – Bewakingscamera in Vrijheidspark
De Mobile Camera Unit van de gemeente is in het Vrijheidspark geplaatst. De eigen bewakingscamera van de gemeente staat er sinds vandaag in de strijd tegen overlast en vernielingen in de wijk.

13 – Wethouder moet vier toekomstscenario’s Koningshof laten onderzoeken
De gemeenteraad wil graag dat er vier scenario’s verder onderzocht worden voor de toekomst van Theater Koningshof. In het college is afgesproken dat wethouder Kees Pleijsier het dossier Koningshof voorlopig op zich neemt, nadat David van der Houwen vorige week als wethouder stopte.

15 – Eerste bouwproject Sluispolder-West van start
Vandaag de start van het eerste nieuwbouwproject in Sluispolder-West. Wethouder Arnold Keijzer geeft samen met de toekomstige kopers, huurders en vertegenwoordigers van Boele & van Eesteren en Maasdelta Groep het officiële startsein met het plaatsen van een funderingsbalk.

16 – Reconstructie Weddebrug
De brug over de Wedde, verbinding tussen de Noorddijk en de Wagenstraat wordt gereconstrueerd. Daarbij wordt er een overlevingsmuurtje gemaakt voor het behoud van beschermde varens.

17 – Maeslantkering sluit
Vandaag is de jaarlijkse functioneringssluiting van de Maeslantkering, als voorbereiding op het stormseizoen. Dat loopt van 1 oktober tot 15 april. Op die manier kunnen eventuele problemen aan het licht komen, zodat ze nog voor het stormseizoen verholpen kunnen worden.

17 – Sluiswachters krijgen handgemaakte truien
Sluiswachters, die mogelijk op termijn dienst gaan doen bij de Monstersche Sluis krijgen vandaag gebreide truien gemaakt door de vrijwilligers van Breicafé De Waker. Het model met een logo van de sluis is gebaseerd op de visserstruien die vroeger door Maassluise vissers werden gedragen.

20 – Steeds meer (duurzame) bomen in Maassluis
Het aantal bomen in Maassluis neemt toe en de kwaliteit van het bomenbestand wordt steeds beter. De afgelopen twee jaar zijn ongeveer 600 zieke of slechte bomen gekapt en zijn er 748 terug gekomen.

20 – Geen nieuwe wethouder en geen nieuwe coalitiepartner
Vandaag is besloten dat er geen nieuwe coalitiepartij komt voor de coalitie CDA, VVD en PvdA. De taken van de afgetreden wethouder van der Houwen (Verenigde Senioren Partij) worden verdeeld over de huidige wethouders. De coalitie heeft 12 zetels, precies één meer dan de helft. De oppositie met 11 zetels, bestaat nu uit de Verenigde Senioren Partij, ChristenUnie, Maassluis Belang en D66.

21 – Roeken en vleermuizen vertragen kappen van bomen
Het onderzoek naar de aanwezigheid van roeken en vleermuizen bij Sportlaan duurt nog zeker tot het einde van dit jaar. Bureau Pius Floris bekijkt of de beschermde dieren zich huisvesten in bomen die de gemeente wil kappen. Het gaat om bomen die mogelijk een gevaar vormen, doordat ze verzwakt zijn.

21 – Prinsjesdagontbijt in De Drukkerij
Het derde Maassluise Prinsjesdagontbijt is vandaag gehouden in De Drukkerij aan de Dr. Kuyperkade Tijdens het ontbijt stond het overheidsbeleid en de ontwikkelingen in de retail/bedrijvigheid centraal.

21 – Mogelijk een getijdenpark langs het Scheur
In opdracht van de gemeente heeft ontwerpbureau Plein 06 een voorlopig voorontwerp gemaakt voor een getijdenpark ter hoogte van de natuurspeeltuin Avonturis en Het Sterrenbos. Het plan is ontstaan uit een opdracht van Rijkswaterstaat om te werken aan een hogere waterkwaliteit.

23 – Gevaarlijk spel op spoor
Twee mannen zijn opgepakt omdat ze houten balken hadden neergelegd op het spoor bij Maassluis. De mannen hingen rond bij de spoorwegovergang aan de Schenkelsdijk. De politie kon de mannen later aanhouden.

24 – Wisseltentoonstelling 100 jaar FURIE
Vanwege dit heugelijke feit heeft het Nationaal Sleepvaart Museum in Maassluis haar nieuwe wisseltentoonstelling volledig aan de FURIE gewijd. De tentoonstelling wordt vandaag geopend.

24 – Noodbevel na relletjes
Burgemeester Edo Haan heeft een noodbevel afgekondigd voor het Burgemeestersplantsoen en Vrijheidspark. Aanleiding zijn herhaalde ongeregeldheden met een grote groep jongeren.

25 – Moskeebestuur in actie tegen overlastgevende jongeren
Het bestuur van de moskee aan de Burgemeester Zaneveldstraat heeft afgesproken dat zolang het noodbevel van kracht is, er dagelijks vier personen door de wijk zullen surveilleren om escalaties te voorkomen.

25 – Expositie Hollands Maritieme Glorie
Vandaag wordt onder auspiciën van ‘100 jaar FURIE’ de tentoonstelling ‘Hollands Maritieme Glorie’ in Gallery Ritsart door oud burgemeester Karssen geopend.

26 – Rust lijkt weer terug te keren in Burgemeesterswijk
De rust lijkt langzaamaan weer terug te keren in de Burgemeesterswijk. Dat bevestigt burgemeester Edo Haan, hij is blij dat het noodbevel lijkt te werken en is ook zeer te spreken over het initiatief dat is genomen door bezoekers van de Ibrahim Moskee om de buurt in de gaten te houden.

27 – Geert Wilders brengt bezoek aan Burgemeesterswijk Maassluis
Geert Wilders van de Partij Voor de Vrijheid heeft een bezoek gebracht aan de Burgemeesterswijk. Hij heeft daar onder andere gesproken met buurtbewoners. Wilders bracht een bezoek aan de wijk na aanleiding van de spanningen in die wijk.

27 – Noodbevel wordt Noodverordening
Vanwege de onrust in de burgemeesterswijk is een noodverordening vastgesteld, hierbij worden algemeen verbindende voorschriften uitgevaardigd die een onbepaalde groep van personen treffen. De verordening is geldig van 28 september t/m 11 oktober 2016.

28 – Oprichting Stadsherstel Maassteden BV
Deze maand is Stadsherstel Maassteden BV opgericht door een kerngroep gevormd uit bestuurs- en commissieleden van de Commissie Cultureel Erfgoed Maassluis, Stichting Stadsherstel Vlaardingen en Stadsherstel Schiedam. De organisatie werkt met vrijwilligers bij het herstel van het monumentaal vastgoed in de drie steden.

29 – Oranjebuitenpolder oase voor vogels
Door het veelzijdige beheer van het Zuid-Hollands Landschap samen met de pachter zijn afgelopen voorjaar meerdere bijzondere vogelsoorten gesignaleerd in de Oranjebuitenpolder, het gebied tussen Hoek van Holland en Maassluis.

29 – Culturele in de prijzen
Tijdens een bijeenkomst van de Historische Vereniging Maassluis is door Burgemeester Edo Haan aan Bas Booister de Culturele Jongeren Prijs Maassluis en aan Ineke Vink (HVM) de Culturele Prijs Maassluis uitgereikt voor haar grote inzet voor de Maassluise historie.

30 – Start van de Furieade met lampionnen optocht
De Furieade start vanmiddag vanaf 16.00 uur met een kermis op het parkeerterrein aan de P.C. Hooftlaan. Vanaf 19.00 uur volgt de avondbraderie op de Govert van Wijnkade. Deze Furieade staat dit jaar in het teken staat van 100 jaar stoomsleepboot Furie.

Maanden

December

November

Oktober

September

Augustus

Juli

Juni

Mei

April

Maart

Februari

Januari