Oktober

1 – Laatste stoomtrein in Maassluis
Vandaag rijdt tijdens de Furieade voor het laatst in de geschiedenis van Maassluis een oude stoomtrein over het spoor van Rotterdam via Maassluis naar Hoek van Holland. Vanaf volgend jaar wordt het spoor omgebouwd voor metrostellen en is daarmee voor altijd ontoegankelijk voor (stoom)treinen.

1 – Erepenning voor aftredend Furieade-organisator Frank Krug
Furieade-organisator Frank Krug kreeg gisteravond tijdens de opening van de Furieade van burgemeester Haan de erepenning van de gemeente Maassluis. De aftredende organisator heeft zich 36 jaar ingezet voor dit nautisch evenement van Maassluis.

4 – Aanhoudingen na vernielingen Burgemeesterswijk
In het onderzoek naar openlijke geweldpleging en vernielingen van de afgelopen weken in de Burgemeesterswijk zijn op 3 en 4 oktober in totaal vier verdachten aangehouden.

4 – Looddieven actief
Bij een huis aan de Hobbemastraat is in de nacht van zondag op maandag voor ongeveer 15 meter aan lood gestolen. Ook van het dak van een berging van een flat aan de Mesdaglaan is lood weggenomen.

5 – Twee nieuwe schepen voor Museumhaven
De Maassluise sleepboothaven wordt binnenkort uitgebreid met twee nieuwe schepen. Het betreft de voormalige Europoortsleper Steenbank (1960) en de sleepboot Tonijn die in 1958 door scheepswerf De Haas werd opgeleverd.

6 – Recreatieschap Midden-Delfland houdt op te bestaan
Het Recreatieschap Midden-Delfland heeft een voorstel voor opheffing van het schap gestuurd aan de gemeenteraden van Midden-Delfland, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Delft en Rotterdam. De voornaamste reden van het stopzetten is, dat het Rijk aangekondigd heeft per 1 januari 2017 uit het Recreatieschap te treden, waardoor een groot deel van de financiële middelen wegvalt.

6 – Tweede scheepsbrand aan het Reviusplein
De brandweer van Maasland en Maasluis kregen donderdagnacht een melding van een scheepsbrand ter hoogte van het Reviusplein. De brandweer van Maasland heeft het vuur geblust. Eerder moest de brandweer ook al naar het Reviusplein voor een andere bootbrand.

8 – Eerste Instawalk van Maassluis
In de Groote Kerk van Maassluis is vanmiddag voor het eerst een zogenaamde Instawalk gehouden. Bij een Instawalk komen deelnemers tijdens een rondleiding door een bepaald gebied en of gebouw en maken daar foto’s van die ze vervolgens op het populaire instagram delen.

8 – Digitale kaart over historie Westland gelanceerd
Op de Historische Informatiemarkt in de Hofboerderij in Wateringen is de Westlandkaart gelanceerd. Dat is een digitale atlas van de streek waarop monumenten van deze tijd zijn beschreven, maar ook boerderijen, kastelen en buitenplaatsen die niet meer bestaan.

10 – HDM gekozen tot duurzaam ondernemer van Maassluis
Op de jaarlijkse Dag van de Duurzaamheid werd in Maassluis door wethouder Sjef Evers de vlag van de duurzaamheid uitgereikt aan HDM. Het bestuur van de Maassluise ondernemers verenigd in MOVe en de gemeente Maassluis kozen HDM als duurzaam ondernemer van Maassluis 2016.

11 – Stichting Myosotis Maassluis krijgt Cheque van € 3000,-
De gezamenlijke clubs Lions en Rotary Maassluis genereerden dit bedrag middels een bridgedrive. Myosotis heeft als doel de maatschappelijke integratie van mensen met een verstandelijke beperking.

12 – Duizend ‘nieuwe’ foto’s in historische beeldbank Maassluis
De collectiebank van de Historische Vereniging Maassluis is uitgebreid met 1.000 foto’s. Daardoor is de bank nu gegroeid tot 7.000 historische afbeeldingen die door vrijwilligers zijn gearchiveerd.

12 – Geen wijzigingen in vuurwerkbeleid
Dit jaar komt er geen wijziging in het Maassluise vuurwerkbeleid. Volgens burgemeester Edo Haan is dit niet mogelijk omdat er geen voldoende politiecapaciteit voor is. Ook de vreugdevuren zitten er, net als voorgaande jaren, niet in. Dit is omdat er geen geschikte locaties voor zijn.

13 – Camera geplaatst in de Burgemeesterswijk
Aan de Burgemeester Van de Brandelerlaan staat sinds vanmorgen tijdelijk een mobiele camera. Met de camera wordt geprobeerd de rust in de Burgemeesterswijk te garanderen.

15 – Nog 15 jaar doorvaren: Veerpont Maassluis-Rozenburg
De provincie Zuid-Holland gaat de veerdienst tussen Maassluis en Rozenburg voor de komende vijftien jaar aanbesteden. Naast fietsers en voetgangers moet het veer, ook na de komst van de Blankenburgtunnel, beschikbaar blijven voor het autoverkeer.

19 – Diverse vernielingen in Maassluis -West
Jongeren hebben voor veel onrust en ook vernielingen gezorgd in Maassluis-West. Er werden vernielingen gepleegd bij het automatenhok van de NS en verder moest ook een bushokje het ontgelden. Aanleiding was het gerucht dat er een horrorclown naar Maassluis zou komen.

19 – Spoedeisende hulp ziekenhuis Schiedam ’s nachts gesloten
De spoedeisende hulpafdeling (SEH) van het Franciscus Vlietlandziekenhuis in Schiedam gaat per 1 november ’s nachts dicht. Voorlopig gaat het om een tijdelijke nachtelijke sluiting wegens een personeelstekort.

23 – Motorsleepboot Steenbank terug in de haven
De voormalige Europoortsleper Steenbank is vanmiddag teruggekeerd naar de haven van Maassluis. Het schip is door de Stichting Maritiem Erfgoed Maassluis gered van de sloophamer.

24 – Tweemaster volledig gestript door dieven
Onderhoudspersoneel constateert dat van daken van het gebouw van Vondelpark/Tweemaster alle lood strips / flappen gestript zijn. Het is niet de eerste keer, ook bij de Vloot is een dergelijke actie geweest.

26 – Looddieven teisteren ook GAB laan en PC Hooftlaan
Onderhoudsmedewerkers constateerden op dinsdag dat – na het dak van de Tweemaster – ook bij appartementen aan de G.A. Brederodelaan lood is afgesneden. Ook enige appartementen aan de PC Hooftlaan moesten het ontgelden.

26 – Winkelcentrum Koningshoek krijgt veiligheidskeurmerk
Winkelcentrum Koningshoek heeft vandaag uit handen van burgemeester Edo Haan een eerste ster gekregen in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO).

27 – Buurtpreventie heeft eigen
Buurtpreventie heeft een eigen onderkomen in de Vertowijk bij de buurtkamer, Ververij 105. De buurtkamer is een plek waar verschillende organisaties samenkomen en onderdak krijgen en is geïnitieerd door STOED (STtichting Onder Een Dak).

30 – Bijzonder foto’s van bombardement maart 1943
Deze week zijn zes bijzondere luchtfoto’s opgedoken van het bombardement op Maassluis in maart 1943. De foto’s zijn in handen gekomen van Gertjan van de Velden die de beelden online heeft gezet. De foto’s tonen duidelijk de inslagen en ontploffingen van het RAAF bombardement op Maassluis.

31 – 150 jaar Nieuwe Waterweg
Vandaag viert Rijkswaterstaat het 150-jarig bestaan van de Nieuwe Waterweg. Het is dan 150 jaar geleden dat de toenmalige kroonprins de eerste spade in de grond zette voor het uitgraven ervan. Het valt samen met de definitieve vergunning voor het verdiepen van de Nieuwe Waterweg met anderhalve meter. Dit gebeurt volgend jaar, maar op 31 oktober is alvast de starthandeling.

Maanden

December

November

Oktober

September

Augustus

Juli

Juni

Mei

April

Maart

Februari

Januari