April

1 – Preventief fouilleren in Maassluis met half jaar verlengd
De wens van de politie gaat in vervulling: de proef met preventief fouilleren in Maassluis wordt met een half jaar verlengd. Het blijft toegestaan rond op en rond de metrostations in Maassluis preventief te fouilleren. Burgemeester Edo Haan komt hiermee tegemoet aan de wens van de politie en volgt het beleid van de andere steden langs de Hoekse Lijn waar preventief fouilleren al langer plaatsvindt. De stations en de omgeving van die stations zijn hierdoor tot zeker 1 oktober aangewezen als veiligheidsrisicogebieden waar preventief fouilleren op gezette tijden mogelijk is. De maatregel is noodzakelijk om wapenbezit terug te dringen en te voorkomen dat de openbare orde wordt verstoord en de veiligheid in gevaar komt. Volgens Haan voorziet de maatregel ‘in een behoefte’. ,,Met enige regelmaat wordt er iets aangetroffen. Dat is dus wel echt serieus. Met de verlenging lopen we in de pas met onze buurgemeenten waar preventief fouilleren al langer gebeurt.”

1 – Huisartsen starten met vaccineren in Maassluis
De huisartsen starten sinds vandaag met vaccineren tegen COVID-19. Dit gebeurt in de vaccinatielocatie van de GGD bij winkelcentrum ‘Koningshoek’. De huisartsen gaan zelf patiënten uitnodigen van 64 jaar en jonger met een medische indicatie en het volgens hen het hardste nodig hebben. De uitnodigingen worden in groepen gestuurd, dus niet iedereen krijgt de uitnodiging op dezelfde dag en/of tijd. Ook de beschikbaarheid van vaccins is van cruciaal belang. Deze week gaan de eerste uitnodigingen de deur uit.

6 – Eerste bewoner voor de Nieuwe Vliet
Mevrouw Van der Meyde-Boxhoorn mocht dinsdag als eerste huurder van de ‘nieuwe Vliet’ de sleutel in ontvangst nemen. Wethouder Sjoerd Kuiper verzorgde die toegang tot haar nieuwe appartement. Dat gebeurde vanwege de Corona-maatregelen in stilte. De aannemersgroep Waal bouwde in opdracht van de Maasdelta Groep 64 sociale huurwoningen voor senioren schuin aan de overkant van de huidige Vliet aan de P.C. Hooftlaan. De bewoners van De Vliet kregen de mogelijkheid om naar de nieuwbouw te verhuizen. De overige appartementen zijn aan nieuwe kandidaten verhuurd. Volgens wethouder Sjoerd Kuiper, die wonen in zijn portefeuille heeft, is er sprake van een belangrijke mijlpaal waar jaren naartoe is gewerkt. ,,Het in gebruik nemen van de nieuwe Vliet is niet alleen goed nieuws voor de 36 huishoudens die vanuit de oude Vliet hierheen verhuizen, maar ook voor de andere ouderen uit Maassluis die hier kunnen wonen in een duurzaam, toekomstbestendig complex dat erop is ingericht dat ouderen tot op hoge leeftijd zelfstandig kunnen wonen.” Voor de zomer hoopt Kuiper ook de gezamenlijke ontmoetingsruimte, waar activiteiten zullen plaatsvinden, feestelijk te openen. Op de huidige locatie van de voormalige Vliet komen naast woningen – 61 in totaal, zowel koop als huur – ook nog twee commerciële ruimten. Supermarkt Jumbo wordt een van de twee huurders.

8 – Bouw sociale huurwoningen ‘De Kade’ van start
Wethouder Kuiper (volkshuisvesting & ruimtelijke ordening) heeft vandaag de officiële openingshandeling voor de bouw van 20 maisonettes en 55 appartementen verricht. De woningen worden onderdeel van de wijk ‘de Kade’, op de plek waar tot voor kort de firma Conline (voorheen Key & Kramer) was gevestigd. Kuiper is trots op het ontwerp van deze wijk, die volgens hem een voorbeeld moet worden voor een duurzame en gemengde wijk.

15 – Provinciebestuur maant gemeente Maassluis begroting sluitend te maken
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland schrijven in een brief aan de Gemeente Maassluis, dat zij haar afkeuring uitspreekt over het niet sluitend zijn van de begroting 2021 en dat pas voor het laatste jaar van de meerjarenbegroting een positief saldo overblijft. Zij manen de gemeente een sluitende begroting voor alle komende jaren tot en met 2025 een structureel sluitende begroting aan te leveren. De gemeente Maassluis reageert hierop ‘dat zij de zorgen van GS Zuid-Holland deelt over het onder druk staan van het structurele begrotingsresultaat’. De gemeente geeft aan extra te zullen bezuinigen als dit echt nodig mocht blijken. Verder schrijft de gemeente dat zij het passender had gevonden als de Provincie zich tot het kabinet had gewend. Het kabinetsbeleid is voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor de gerezen financiële problemen, die al voor de Coronacrisis zijn ontstaan.

28 – Gemeenteraad stemt in met renovatie Lijndraaiersbrug
De Lijndraaiersbrug krijgt dit najaar een grondige renovatie. Die renovatie valt veel duurder uit dan oorspronkelijk begroot: € 410.000,- in plaats van de eerder gedachte € 63.000,-. In het potje van de renovatie van de Goudsteenkade zat nog € 350.000,- en die wil het College van B en W gebruiken. Daar was de gemeenteraad nou niet direct voor te porren, maar uiteindelijk ging men akkoord. Na het vaarseizoen (oktober) zal de brug worden aangepakt. De hefconstructie (de zgn. hameipoort) van de ruim zeventig jaar oude brug is door roest aangetast en wordt vervangen. Ook de balustrades van de brug, die volgens de huidige voorschriften te laag zijn, worden aangepakt en verhoogd. Het hydraulische systeem en het brugval (beweegbaar weggedeelte) is enige jaren geleden al vervangen en hoeft dus nu niet te worden aangepakt. De renovatie gaat drie weken duren. De brug kan daarna weer zo’n zeventig jaar mee.

30 – Bakkerij Holtkamp blijft bakkerij Holtkamp
Vandaag werd bekend dat bakkerij en patisserie Holtkamp, wereldberoemd in Maassluis en omstreken, na twintig jaar een nieuwe eigenaar krijgt. Koos Holtkamp en zijn vrouw Kiek hebben besloten de zaak per 1 mei aan zoon Fabian en zijn verloofde Suzanna over te doen. Gelukkig dus deze keer geen sluiting omdat er geen opvolger is. Bakkerij Holtkamp blijft bakkerij Holtkamp, dus kunnen we tompoucen, brood, bonbons en broodjes kroket blijven kopen op het vertrouwde adres in de Nieuwstraat. De tompoucen zijn ooit verkozen tot de lekkerste van Nederland. Dat weten we wel als op Koningsdag de rij klanten van de ingang van de winkel tot op het Bloemhof staat. Dat is niet verwonderlijk; Holtkamp is bekend om zijn ambachtelijke kwaliteitsproducten, die gretig aftrek vinden. Fabian denkt dat de winkel nog steeds toekomst heeft. Hij kent de receptuur van alle producten en werkt al vele jaren bij zijn vader in de zaak. Suzanna zal met haar zus leiding geven aan het verkopend personeel en de administratie doen.

Maanden

December

November

Oktober

September

Augustus

Juli

Juni

Mei

April

Maart

Februari

Januari