Mei

7 – Werkzaamheden Goudsteen afgerond
De werkzaamheden aan de kademuur van de Goudsteen zijn afgerond en de kademuur kan er weer een stief jaartje tegen. De werkzaamheden aan deze kademuur waren de laatste in een lange serie van reparaties aan kademuren in de binnenstad. Hiermee komt dus een einde aan een lange periode van werkzaamheden. De kademuur van de Goudsteen is weer piekfijn in orde en ook het aangrenzende Marelplein is nu helemaal gereed. Het is de bedoeling dat de vrijdagmarkt hier zal worden gehouden. Wanneer de eerste markt wordt geopend is nu nog niet bekend, want door de Corona-crisis zijn de weekmarkten voorlopig geannuleerd.

11 – Basisscholen vandaag weer open
De basisscholen hebben vandaag hun deuren weer geopend. De klassen zijn in twee groepen verdeeld die beide de helft van de tijd les krijgen. De middelbare scholen blijven nog even dicht. De basisscholen waren sinds 15 maart gesloten. Ook mogen vandaag mensen met zogenaamde contactberoepen hun werk weer oppakken. Daardoor kunnen we sinds vandaag weer naar de kapper, pedicure en tandarts.

14 – College Maassluis krijgt tijdelijk ruimere financiële bevoegdheden
Het Maassluise college van B & W kan tijdelijk uitgaven tot € 2.000.000,- doen zonder tussenkomst van de gemeenteraad. Een commissievergadering besloot hiertoe om een gerichtere aanpak van de Corona-crisis mogelijk te maken. De voorwaarden zijn dat de uitgave direct gerelateerd moet zijn aan de Corona-crisis en dat uitstel van de uitgave nadelig zou zijn voor de gemeente. De verruiming van de bevoegdheden zijn tijdelijk. Normaal kan het college uitgaves doen zonder de gemeenteraad tot € 250.000,-.

15 – Gemeente Maassluis versoepelt Corona-beperkingen
Sinds vandaag zijn de Corona-beperkingen weer iets versoepeld. Tussen 07.00 en 21.00 uur zijn diverse sportparken en speelplaatsen weer toegankelijk om te sporten en te spelen. Ook zijn sinds vandaag de camperplaatsen in de stad weer geopend en mag de passantenhaven weer worden gebruikt. Wel moeten de schepen eigen sanitaire voorzieningen aan boord hebben, want de sanitaire voorziening in de Groote Kerk blijft voorlopig nog gesloten. In enige weken tijd wordt de volledige capaciteit van de haven weer in gebruik gesteld. Ook worden de Monstersche sluis en de bruggen weer bediend sinds vandaag. Ook de weekmarkten zijn weer toegestaan. De dinsdagmarkt bij Koningshoek was al een weekje eerder van start gegaan; vandaag wordt voor de eerste keer markt gehouden op het hagelnieuwe Marelplein.

15 – Kerken aan het Marelplein op vrijdag geopend
Nu de vrijdagmarkten op het Marelplein plaatsvinden zullen de aan het plein gelegen kerken, de Bethelkerk en de Immanuëlkerk beurtelings op vrijdag hun deuren openen tussen 10.00 uur en 16.00 uur om een moment stilte, inkeer en/of gebed te bieden. De kerkbesturen hebben ook in hun hoofd om toiletgelegenheid en een kopje koffie of thee te bieden, maar door de coronacrisis is dat voorlopig nog niet mogelijk.

16 – Brugdek Lijndraaiersbrug valt naar beneden
Vanmiddag is even na 16.00 uur het brugdek van de Lijndraaiersbrug met een grote klap naar beneden gevallen. De brug was even daarvoor opgehaald om een schip door te laten. Juist toen dit onder de brug door was gevaren en de brugwachters de brug weer wilden laten zakken, begaf een hydraulische cilinder het en viel het brugdek ongecontroleerd naar beneden. Gelukkig raakte niemand gewond, maar de schade bleek groot en hoewel de brug enkele dagen later weer voor het autoverkeer toegankelijk was, is deze wekenlang afgesloten geweest voor het vaarverkeer. Hierdoor werd ook de Monstersche Sluis niet bediend. De bewakingscamera van het nabijgelegen Kevin’s Grand Café legde het drama vast en deze beelden waren op alle regionale nieuwskanalen te zien en haalde zelfs het NOS-journaal. De oorzaak van het falen van de brugconstructie is door de gemeente en de leverancier van de hydrauliek van de brug in onderzoek genomen. Uit dat onderzoek kwam later naar voren dat het gebruik van een kunststof lager met daarbij verkeerde borgringen er de oorzaak van was dat het lager uit elkaar is kunnen schuiven en uiteindelijk losraakte. Na deze onderzoeken is het herstelwerk ter hand genomen en op 28 augustus kon de brug uiteindelijk na de nodige testen en controles weer voor alle verkeer worden opengesteld. Vanaf 30 augustus wordt de brug ook weer bediend voor het scheepvaartverkeer.

21 – Furieade 2020 afgelast
Het (deels nieuwe) bestuur van de Furieade heeft tot grote teleurstelling van velen moeten besluiten de Furieade 2020 niet door te laten gaan. Er is teveel onzeker door de Coronaregelgeving en de Furieade vergt erg veel voorbereiding en organisatie. Daarom lijkt het het bestuur beter zich te richten op de editie 2021. Burgemeester Haan zegt het standpunt van het bestuur te begrijpen, maar zegt er direct bij dat hij de teleurstelling bij de bevolking ook goed snapt. Hij zegt nu al niet te kunnen wachten op de editie 2021.

24 – Vijf Maassluise jongeren ontvangen Erespeld van de Gemeente
Burgemeester Edo Haan heeft vanochtend tijdens een bijeenkomst in het stadhuis de Erespeld van de Gemeente Maassluis uitgereikt aan vier Maassluise jongeren en een vijfde, die door een videoverbinding vanuit Aruba de gebeurtenissen kon volgen. De burgemeester refereerde aan de gebeurtenissen tijdens de opening van het Hoekse strandseizoen. Een scherf van een kapotte ruit verwondde de 26-jarige Desiree uit Vlaardingen ernstig aan haar bovenbeen. Er ontstond een hevig bloedende slagaderlijke verwonding. De vijf jongeren slaagden erin het bloeden te stoppen en Desiree over te dragen aan het opgetrommelde ambulancepersoneel. Volgens de dienstdoende arts hebben jongens op die manier het leven van de jonge vrouw gered. De Vlaardingse kan na een revalidatieperiode haar been weer normaal gebruiken. Burgemeester Haan roemde het kordate optreden van Sem Weeke, Bas Hoogeveen, Maurits Moerman, Timo Slootheer en Daan de Jong.

Maanden

December

November

Oktober

September

Augustus

Juli

Juni

Mei

April

Maart

Februari

Januari