Januari

4 – Brand in dierenhoek ’t Sparretje
Een uitslaande brand heeft de verblijven van dierenhoek ’t Sparretje aan het Sparrendal gedeeltelijk in de as gelegd. Dat bij de brand slechts een kat het leven heeft gelaten mag een wonder heten volgens de beheerster van de kinderboerderij. De dieren zijn na de brand allemaal opgevangen en gerustgesteld. Ze houden er geen blijvend letsel aan over. De mensen van ’t Sparretje zijn enorm verrast door de vele blijken van medeleven uit de buurt. Ze hebben hooi en stro gekregen en ook de leverancier van het voer heeft zich van zijn beste kant laten zien. Ook stond iedereen klaar met koffie, handdoeken en alles wat nodig was. Later deze maand zette de stichting ‘Vrienden van DSV’71’ zich in voor het goede doel en werd namens deze stichting en de hoofdsponsor Embassy Freight Rotterdam een cheque ter waarde van € 2.450.- gebracht. Dit geeft hen de moed om weer verder te gaan, want er is natuurlijk wel het nodige te herstellen en in orde te maken de komende tijd.

6 – Overval op Lidl-filiaal
Vanavond is het Lidl-filiaal in het winkelcentrum Steendijkpolder even na sluitingstijd overvallen door drie mannen. Het nog aanwezige personeel werd met vuurwapens en een mes bedreigd en vastgebonden. Met een aanzienlijke buit die bestond uit geld en persoonlijke bezittingen van het personeel maakte zij zich daarna uit de voeten. De politie heeft later een gedeelte van de spullen teruggevonden en onderzocht op sporen, maar helaas leidde dat nog niet tot aanhoudingen.

8 – Burgemeester Haan blikt terug op ‘redelijk rustige’ jaarwisseling
Het was ‘beheerst en veilig verlopen jaarwisseling’, ondanks een fikse brand aan het Dennendal en een vuurpijl die een kinderkamer binnenvloog. De brandweer moest twintig keer uitrukken en er waren nog veel meer hulpverleners op pad in de nieuwjaarsnacht. De burgemeester bedankte allen voor hun inzet. Vuurwerk heeft toch ook weer voor de nodige schade gezorgd en ondanks dat het exacte schadebedrag nog niet is vastgesteld riep de burgervader kabinet en parlement op zo snel mogelijk een einde te maken aan de verkoop van consumentenvuurwerk.
Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het stadhuis werd ook de Chapeau 2019 uitgereikt aan Gerrit Langelaar, voorzitter van de Stichting Sleepboothaven Maassluis. De Chapeau is een persoonlijke waarderingsprijs voor iemand die veel voor Maassluis of de Maassluise gemeenschap betekent.

9 – Anne & Anne kook en design gaat sluiten
Helaas sluit weer een bekende naam binnen de Maassluise middenstand; na 25 jaar sluiten de eigenaressen hun kookwinkel aan de Noordvliet. De beide dames hadden na zoveel tijd behoefte aan iets anders en besloten met hun winkel te stoppen. Toch geven ze toe dat het een zware beslissing was, want Anne & Anne was in die 25 jaar een begrip geworden binnen Maassluis en omgeving en het spijt veel klanten dat de deuren binnenkort definitief zullen sluiten. 25 jaar geleden startten de dames hun zaak in het oude politiebureau op de Markt met het idee het eens een jaartje te proberen. Dat dat redelijk uit de hand is gelopen heeft de tijd geleerd. Na ongeveer 5 jaar werd een eigen pand gekocht aan de Noordvliet en groeide hun zaak uit tot wat het nu is geworden. Vandaag start de opheffingsuitverkoop en die zal uitmonden in een definitieve sluiting ergens dit jaar. Wanneer precies weten de dames nog niet, want er is nog erg veel te regelen.

26 – Holocaust-herdenking op de Markt
Vanavond wordt op de Markt stil gestaan bij het feit dat het morgen precies 75 jaar geleden is dat het concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. Ook inwoners uit Maassluis zijn naar dit vernietigingskamp afgevoerd om nooit weer terug te keren. Op de Markt zijn zowel de twee woningen waar de betrokken families Van Gelder en Coltof woonden, als het voormalig politiebureau, van waaruit ze weggevoerd werden, tegelijkertijd zichtbaar. Daarom is deze plek gekozen voor de herdenking en de onthulling van het herdenkingsmonument. Er zijn 104.000 Nederlandse slachtoffers gevallen in Auschwitz. Om de herinnering aan hen levend te houden kwam kunstenaar Daan Roosegaarde op het idee om 104.000 lichtgevende stenen te verdelen over de gemeenten waar de slachtoffers ooit woonden. Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer doven. Zo symboliseren ze de levens van de slachtoffers die gemist worden. Het tijdelijke holocaust-monument blijft tot 2 februari te zien op de Wateringsche Sluis.

28 – Koninklijke Dirkzwager Maassluis overgenomen
Het al sinds 1872 in Maassluis actieve Koninklijke Dirkzwager is per 1 januari 2020 overgenomen door Ahrma Holding uit Deventer. De naam Dirkzwager zal wel aan het bedrijf verbonden blijven. Ahrma en Dirkzwager verwachten veel van de nieuwe samenwerking voor hun beider klanten. Dirkzwager verzorgt monitoring-, rapportage- en communicatiediensten aan zo’n 800 klanten via de in Maassluis gevestigde 24/7 bemande controlekamer. Ahrma, pas in 2014 opgericht, heeft tot doel een wereldwijde toeleveringsketen te creëren, om op die manier voedsel- en productverspilling te verminderen. Het bedrijf heeft kantoren in Deventer, maar ook regionale kantoren in Azië en de VS. Ahrma gaat gebruik maken van de 24/7 faciliteiten van Dirkzwager en ook zal de IT-afdeling van Ahrma vanuit Deventer naar Maassluis verhuizen.

Maanden

December

November

Oktober

September

Augustus

Juli

Juni

Mei

April

Maart

Februari

Januari