1 – Horeca mag (beperkt) weer open
Vandaag mag sinds 12.00 uur het grote publiek weer gebruik maken van horecagelegenheden en terrassen. Al geruime tijd had de horeca zich op deze dag voorbereid om klaar te zijn het publiek zo Corona-proof mogelijk te kunnen ontvangen. Op terrassen moet iedereen een zitplaats aan tafel hebben en moet de anderhalve meter afstand in acht worden gehouden; staanplaatsen zijn niet toegestaan. Binnen in de cafés en restaurants kunnen op afspraak maximaal 30 personen worden bediend. Dit aantal zal binnenkort worden verhoogd als de besmettingscijfers dat dan toelaten. Voorlopig hadden de geluksvogels die een plekje hadden weten te bemachtigen heerlijk weer op een stralende tweede Pinksterdag.
5 – Gemeente Maassluis gaat slechte fietspaden aanpakken
Vandaag is besloten dat diverse onveilige fietspaden in de stad opnieuw zullen worden bestraat of geasfalteerd. Omdat er veel klachten en opmerkingen kwamen van zowel inwoners van Maassluis als stratenmakers van het Stadsbedrijf werd een onderzoek dat de gemeente in maart had gehouden nogmaals uitgevoerd. Door de droogte dit voorjaar bleken nogal wat fietspaden ernstig verslechterd. Begonnen zal worden met het fietspad langs de Westlandseweg nabij de Dr. Jan Schoutenlaan. Ook worden enkele paden geasfalteerd; deze werkzaamheden zullen worden vervroegd en hopelijk nog voor de bouwvakvakantie worden gerealiseerd.
12 – Juwelier Luyendijk sluit de deuren na 139 jaar
Weer zal een al sinds jaar en dag bekende naam uit het Maassluise winkelbeeld verdwijnen: Juwelier Luyendijk, sinds 1881 actief in Maassluis gaat zijn deuren sluiten. Dat maakte de eigenaresse, Frida Meeuwisse, bekend. Haar grootvader Luyendijk begon zijn zaak in 1881. Hij repareerde klokken en haalde defecte klokken bij omliggende boerderijen op en bracht ze gerepareerd weer terug. Langzaam maar zeker groeide de zaak en werd die uitgebreid met verkoop van horloges en sieraden. Hij werd opgevolgd door zijn zoon en die werd later weer opgevolgd door zijn dochter Frida. Juwelier Luyendijk is niet failliet, maar de eigenaresse heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en er is geen opvolging. De kinderen zijn andere dingen gaan doen. Daarom is er vanaf nu opheffingsuitverkoop en zal de hele winkel worden leeg verkocht.
19 – Juridisch conflict Gemeente Maassluis en bouwer Wilgenrijk
Er dreigt een juridisch conflict tussen de gemeente Maassluis en projectontwikkelaar Thunnissen over het aantal betaalbare koopwoningen in de nieuwbouwwijk Wilgenrijk langs de A-20. De gemeente en Thunnissen kwamen oorspronkelijk overeen dat in Wilgenrijk naast dure woningen ook 144 sociale huurwoningen, 101 middeldure huurwoningen en 43 betaalbare koopwoningen met een koopprijs van maximaal 239.000 euro (vrij op naam) worden gebouwd. Nu blijkt dat Thunnissen de huizen met een instap-koopregeling aanbiedt: de koper betaalt in eerste instantie € 239.000,- voor het huis, maar moet bij verkoop van het pand een achtergesteld bedrag van € 97.000,- bij waardestijging van het pand en 35% van de eventuele verdere waardestijging aan Thunnissen voldoen. Dat is volgens de wethouder wonen van Maassluis, Sjoerd Kuiper, tegen de afspraken en hij wil deze woningen dan ook niet laten meetellen als bereikbare koopwoning. Hij eist dan ook dat er in de verdere uitwerking van het plan Wilgenrijk alsnog voldoende bereikbare woningen komen. Thunnissen is gestopt met de uitgifte van woningen en weigert met de bouw te starten. Tot er een uitspraak komt over dit conflict zal de bouw tot ieders teleurstelling dus stil liggen.
24 – Corona uitbraak in de Tweemaster
In verzorgingshuis de Tweemaster geldt sinds vandaag weer een bezoekverbod ondanks de versoepeling die sinds de 15e van deze maand was afgekondigd. Er werden bij bewoners en bij het verzorgend personeel een snel oplopend aantal covid-19-besmettingen geconstateerd. De Argos Zorggroep heeft tijdens de versoepeling steeds gewerkt volgens de protocollen van het RIVM. Ondanks dat konden de besmettingen toch plaats hebben. Om verdere verspreiding te voorkomen werd een directe bezoekstop afgekondigd. Menigeen is daar zeer teleurgesteld over en sommige familieleden hebben een officieel protest laten horen. Argos zegt in deze omstandigheden niet anders te kunnen. Eerst werd gesproken van 17 bewoners en 8 verpleegkundigen; later werd dat bijgesteld naar 17 bewoners en 12 medewerkers. De besmette bewoners zijn overgebracht naar de speciale high care afdeling in het Marnix revalidatiecentrum in Vlaardingen. Hier krijgen zij de benodigde zorg, afgescheiden van bewoners die niet besmet zijn met het coronavirus. Helaas zijn zeven besmette bewoners uiteindelijk overleden. De Coronauitbraak in de Tweemaster zorgt er ook voor dat de ontmoetingscentra voor ouderen elders in Maassluis vooralsnog niet open gaan.
29 – Gemeente Maassluis introduceert zelfpersende afvalbakken
Met de introductie van zogenaamde zelfpersende afvalbakken wil het Stadsbedrijf het zwerfafval in de stad terugdringen. Er zijn er voorlopig vier in gebruik genomen. De afvalbakken zijn te openen met een voetpedaal. Dat is een stuk hygiënischer, want zo hoeft het deksel niet met de handen te worden aangeraakt. Zeker in de corona-tijd is dat een voordeel. Het afval wordt tot een vijf keer kleiner volume geperst en de bakken geven het Stadsbedrijf zelf een seintje, wanneer ze vol zijn. Dat kan weer besparen op de afvalinzamelingskosten, want de bakken worden alleen als dat nodig is geleegd. Tot slot werken de bakken op zonne-energie, wat deze bakken nog weer extra aantrekkelijk maakt.