4 – Veteranendag Maassluis in aangepaste vorm
De gemeente Maassluis viert Veteranendag vandaag in een andere vorm dan gebruikelijk. De afgelopen jaren was er op de eerste zaterdag van juli een uitgebreide bijeenkomst in en om theater Koningshof. Dit kan door de huidige coronamaatregelen echter niet doorgaan. In plaats daarvan worden nu witte anjers geplant bij het Douanehuisje op het Schanshoofd en bij het oorlogsmonument. Burgemeester Edo Haan houdt op de Facebookpagina’s van Veteranen Maassluis en de gemeente een videotoespraak in verband met Veteranendag. Jongeren van Welzijn E25 hebben interviews met veteranen gehouden. Die zijn dan ook online te zien.
7 – Gemeente Maassluis houdt Theater Koningshof overeind met ‘lening’
De Maassluise gemeenteraad is vanavond akkoord gegaan met het beschikbaar stellen van €350.000,- in de vorm van een rekening courant aan Theater Koningshof. Het theater had eerder al te kennen gegeven te verwachten dat in september aanstaande het doek definitief zou vallen voor Koningshof als de gemeente niet bereid zou zijn bij te springen. Door de Corona-maatregelen heeft het theater dit jaar nog nauwelijks inkomen kunnen genereren en verwachtte dan ook aan het einde van dit jaar zo’n €250.000,- in het rood te zullen eindigen. De financiële injectie van de gemeente zal er voor zorgen dat het theater voorlopig financieel vooruit kan en aan de toekomst kan blijven bouwen.
11 – Nieuw clubhuis voor jarige hockeyvereniging
De hockeyvereniging Evergreen bestaat dit jaar vijftig jaar en als hoogtepunt van het jubileumjaar werd vandaag het nieuwe clubhuis feestelijk in gebruik genomen. Met subsidies en bijdragen van onder meer het Fonds Schiedam, Vlaardingen e.o., het Ministerie van Welzijn en Sport en de gemeente Maassluis is het nieuwe clubhuis, waar al sinds 2011 keihard voor is geknokt en gewerkt er eindelijk gekomen. Voorzitter van de club Paul Luijnenburg en wethouder Sport Sjef Evers openden samen het nieuwe onderkomen. De leden zijn erg tevreden met vooral de nieuwe kleedkamers en de duurzaamheid van het nieuwe gebouw. Ze zijn er nu nog niet, maar er worden op het dak nog zonnepanelen aangebracht.
11 – Restauratie Monstersche Sluis afgesloten met uitreiking boek
Er zat acht jaar tussen het idee om de Monstersche Sluis te heropenen en de uiteindelijke openstelling op 1 september 2018. Deze jaren zijn nu beschreven in een boekje. De Historische Vereniging Maassluis tekende voor de samenstelling hiervan. In een door de coronaverordeningen sobere bijeenkomst in de Monstersche Sluiszaal van Grand Café de Waker aan de Markt blikte de voorzitter van de stichting Monstersche Sluis, Bert de Reuver terug op de periode na 1972, toen de sluis werd afgesloten met een kleikist tot de heropening in 2018. Er kwam heel wat voor kijken om dit voor elkaar te krijgen. Er werden films vertoond over de werkzaamheden rond de sluis en de restauratie van het sluiswachtershuisje. Nu is ook een vlet aangeschaft voor onderhoud in de sluis, zijn er loopbruggen over de sluis gekomen voor de sluiswachters en is een gedenksteen aangebracht.
16 – Digitale kunstkaart voor Maassluise openbare kunst
De ruim honderd openbare kunstwerken in Maassluis zijn gepubliceerd op een digitale kaart, waar de locatie, naam van het kunstwerk, de naam van de kunstenaar worden aangegeven. Er zijn grote, niet te missen stukken bij, maar er zijn ook veel kunstwerken die niet zo ontzettend opvallen en waarvan veel mensen het bestaan niet afweten. Op deze manier probeert de gemeente het kunstbezit van Maassluis wat toegankelijker te maken. Medewerking aan de totstandkoming kwam van de Culturele Raad Maassluis en de Historische Vereniging Maassluis. Deze twee instanties gaan samen vanaf 1 augustus 2020 het ‘kunstwerk van de maand’ presenteren. Op de beide websites wordt elke maand een kunstwerk uitgelicht door een groep kunstliefhebbers. Behalve informatie over het kunstwerk en de maker zal men niet schromen er ook een (ongezouten) mening over te geven. De kaart is te vinden op www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart .
29 – Archeologische vondst op bouwplaats Geerkade
Op de bouwplaats hoek Noorddijk/Geerkade vinden archeologische opgravingen plaats. Er zijn huisjes van wel 400 jaar oud gevonden. Er kwam een puzzel aan fundamenten van vooral woonhuizen aan het licht. Het muurwerk bleek nog puntgaaf, omdat het eeuwenlang onder de grond bewaard is gebleven. Ook is Delftsblauw tegelwerk uit de zeventiende eeuw tevoorschijn gekomen. De opgraving is maar enkele dagen zichtbaar voor het publiek. Nadat de archeologen alles hebben gefotografeerd en in kaart gebracht worden de fundamenten weer bedekt met zand en worden op die plek volgens plan elf nieuwe woningen gebouwd.