Maart

2 – Boekhandel ‘het Keizerrijk’ krijgt nieuwe eigenaar
Na ruim 17 jaar stopt Wim Keijzer met zijn boekhandel ‘het Keizerrijk’ aan de Noordvliet. Keijzer heeft in die jaren een heel goede reputatie opgebouwd met zijn goed en ruim gesorteerde boekenwinkel. Maar ondanks dat zoekt Wim nu zijn heil in het onderwijs. Een nieuwe eigenaar dient zich aan: Onno Huiberts. Hij zocht en vond een goedlopende boekenzaak om over te nemen en hij is van plan de boekenwinkel op dezelfde wijze voort te zetten.

5 – Breuk in hoofdleiding zet Maassluis zonder water
Een spontane leidingbreuk aan de Frans Halslaan zorgde ervoor dat er in heel Maassluis geen of heel weinig water uit de kraan kwam. Door de breuk werd de druk in het waterleidingnet dusdanig laag, dat zeker op hoogte wonende Maassluizers het even zonder drinkwater moesten doen. Waterleidingbedrijf Evides zei er van uit te gaan dat de storing tot 19.00 uur zou gaan duren. Die mededeling zorgde voor een werkelijke run op flesjes water in de supermarkten. Binnen de kortste keren waren flesjes mineraalwater een uiterst zeldzaam goed geworden. Gelukkig hadden rond 13.30 uur de meeste bewoners weer een normale waterdruk.

12 – Maassluise Courant hoofdreden voor aanhouden motie Ja-Ja-sticker
Het feit dat de Maassluise Courant niet vanzelfsprekend meer zal worden bezorgd als een zogenaamde Ja-Ja sticker wordt ingevoerd leidde tot het aanhouden van een motie door GroenLinks. Het invoeren van een zogenaamde Ja-Ja sticker houdt in dat mensen actief ja moeten zeggen tegen het ontvangen van huis aan huisbladen en reclamefolders. Waar zo’n sticker op de brievenbus ontbreekt wordt geen ongevraagde post bezorgd. Een dergelijke regeling bestaat in Amsterdam en er zijn ideeën om dit ook in Rotterdam, Gouda en meer gemeentes in te voeren. De reden dat deze regeling wordt gewenst is het vermijden van ongewenste post in de bus, maar ook een beperking van het papiergebruik, dus een opsteker voor het milieu. GroenLinks wilde een motie indienen waarin ook in Maassluis een dergelijke Ja-Ja sticker zou worden ingevoerd. Ondanks dat het milieueffect van de regeling wordt onderschreven was er in de Gemeenteraad de tendens om ook naar andere effecten van de regeling te kijken. Zo hebben nogal wat mensen inkomsten uit de bezorging van reclamemateriaal en bieden deze folders een goed en goedkoop reclamekanaal voor lokale ondernemers. Ook hebben verenigingen inkomsten uit het verzamelen van oud papier. Echter bleek het feit dat de Maassluise Courant niet meer vanzelfsprekend bij alle Maassluise inwoners in de bus zou vallen de hoofdreden om de motie niet in te dienen.

14 – Bestuurders beloven een groen en open Midden-Delfland
Vandaag werd in Theater Koningshof een congres georganiseerd over de toekomst van het Midden-Delfland gebied. De bestuurders uit de omliggende steden hebben daar een krachtige signaal afgegeven dat zij, ook in de verre toekomst, het gebied open en groen wensen te houden. Men sloot zich aan het einde van de dag unaniem aan de Gebiedstafel Central Park Midden-Delfland onder voorzitterschap van Delfts burgemeester van Bijsterveld. Tijdens het congres bleek nog maar eens dat Midden-Delfland al meer dan 10 jaar koploper is in Nederland als het gaat om kringlooplandbouw; belangrijk daarbij is een goede samenwerking van de agrarische ondernemers in het gebied. Het is volgens LTO-Nederland nog altijd spannend om een goede balans te vinden tussen opbrengst en biodiversiteit, maar dat men dat steeds beter in de vingers krijgt. Natuurmonumenten vindt het verder van groot belang dat de bekendheid van het gebied veel meer aandacht krijgt, zodat de inwoners van Delft en Rotterdam de fiets pakken en het gebied gaan verkennen en waarderen.

19 – Verbouwing ‘de Tweemaster’ achter de rug
Vanmiddag opende burgemeester Edo Haan samen met een bewoner de verbouwde Tweemaster. Na twee jaar verbouwen, rommel en overlast voor zowel personeel als bewoners van het verpleeghuis vond men toch algemeen dat het dat allemaal toch wel waard was geweest. Het is allemaal erg mooi geworden. Nu alles achter de rug is en geëvalueerd kwam Argos Zorggroep, de eigenaar van het gebouw, toch wel tot de conclusie dat in een volgend geval een andere procedure moet worden gevolgd omdat de grondige verbouwing toch wel het nodige van personeel en bewoners had gevraagd. Maar het is net als altijd: het resultaat is toch hetgeen dat telt. De Tweemaster beschikt nu over een gezellige brasserie, waar de maaltijden worden genoten. Verder is een heuse winkelstraat gerealiseerd voor dagelijkse boodschappen. Alle bewoners hebben nu eigen sanitair op de kamers, die nu bijzonder ergonomisch zijn ingericht zodat zowel het personeel als de (vaak mindervalide) bewoners nu perfect uit de voeten kunnen. De hele uitstraling van het gebouw heeft ook een stevige facelift gekregen en heeft het steriele van een verzorgingshuis verloren. Het gebouw oogt gezellig en uitnodigend.

20 – Provinciale Staten Verkiezingen: Forum voor Democratie ook in Maassluis de grootste partij
Bij de vandaag gehouden Provinciale Statenverkiezingen blijkt ook in Maassluis Forum voor Democratie de grootste partij te zijn met ruim 19% van de stemmen. Dat de partij van Thierry Baudet populair is en zetels zou winnen had men wel verwacht, maar de enorme verkiezingsoverwinning kwam toch wat plotseling. Tweede partij werd de VVD (15%) en met 11% werd het CDA derde. De aanhang van FvD lijkt in eerste instantie voor het grootste gedeelte van de PVV van Geert Wilders te komen die over de hele linie flink verloor. Ook de regeringspartijen VVD en D’66 leverden in. Landelijk was een kleinere winnaar GroenLinks, maar met ruim 5% blijft deze partij in Maassluis wat achter. In Maassluis brachten 55,8% van de stemgerechtigde mensen hun stem uit.

29 – RataPlan opent de deuren aan de Industrieweg
In het enorme winkelpand aan de Industrieweg waar eerder klinkende namen als Radio Modern, It’s en Action hun vestiging hadden heeft vandaag de kringloopketen RataPlan haar 22e vestiging geopend. Zowel de boven- als de benedenverdieping van het ruime winkelpand worden gebruikt om klein elektra, meubels en klein goed aan de man te brengen. Ook is er fietsreparatiegedeelte en een koffiehoek. De opening werd verricht door Desiree Curfs, directeur van StroomOpwaarts en wethouder Sjoerd Kuiper. Mw. Curfs is blij met de komst van Rataplan en niet alleen doordat allerlei goederen en spullen een tweede leven krijgen, maar ook omdat het kansen biedt voor mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ zoals dat officieel heet; dus mensen die niet zoveel kansen hebben op een betaalde baan. Momenteel werken er dertien mensen van StroomOpwaarts bij de vestiging van Rataplan. Rataplan zal zeven dagen per week zijn geopend.

Maanden

December

November

Oktober

September

Augustus

Juli

Juni

Mei

April

Maart

Februari

Januari