April

1 – Hoekse Lijn eindelijk af: Hoek van Holland Strand open
Sinds vandaag is het station Hoek van Holland Strand geopend en kunnen reizigers van hartje Rotterdam (Beurs) in 37 minuten naar het strand van Hoek van Holland reizen. Ook station Hoek van Holland Haven is vernieuwd en sinds vandaag geopend. In 2017 stopte de NS de treinverbinding en begon de ombouw naar metronetwerk. Veel later dan gepland startte de metro in oktober 2019 de dienst, maar het laatste stukje tussen Hoek van Holland Haven en het strand had toch nog wat meer voeten in de aarde dan verwacht. Pas sinds vandaag kan dus direct naar het strand worden gereisd. Nergens in Nederland word je zo dicht bij de zee afgezet met het openbaar vervoer.

5 – Gemeenteraad neemt afscheid van burgemeester Haan
Na zeven en een half jaar de burgervader van Maassluis te zijn geweest neemt Edo Haan vandaag afscheid. In de toespraken werd teruggekeken op de jaren dat Haan de scepter zwaaide. Memorabele zaken zijn toch wel de zelfstandige politiepost die Maassluis ondanks eerdere bezuinigingsrondes toch nog heeft en de landelijke Sinterklaasintocht die in Maassluis werd gehouden in 2016. Dit gebeuren zorgde voor veel positieve promotie voor de stad. Zijn voorlopige opvolger Gregor Rensen is geen onbekende voor hem, want ze waren studiegenoten in Groningen. Rensen was wethouder in Leidschendam en tot 1 januari burgemeester van Brielle, toen die gemeente opging in de fusiegemeente Voorne aan Zee. Rensen stelt zichzelf voor als open, benaderbaar en een hekel hebbend aan dingen verdoezelen. Hij wil ook zo snel mogelijk in actie komen op sociale media.

8 – College gaat gebruik van Canon van Maassluis stimuleren
De gemeenteraad van Maassluis nam in november vorig jaar een motie aan, waarin het college wordt opgeroepen het gebruik van de Canon van Maassluis in het Maassluise onderwijs te propageren. Met dat doel gaan verantwoordelijk wethouder Corine Bronsveld en raadslid Denise Mulder van Maassluis Belang in gesprek met de lokale basisscholen en scholen voor het voortgezet onderwijs om de Canon van Maassluis meer te gaan gebruiken. De Canon van Maassluis is een opsomming van de meest belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis die het ontstaan en de ontwikkeling van onze stad illustreren. De canon werd enige jaren geleden door de Historische Vereniging Maassluis samengesteld. Er is een boek van uitgegeven, maar er kan ook een digitale versie van worden geraadpleegd.

15 – Historische Vereniging jubileert
De Historische Vereniging Maassluis bestaat vandaag 40 jaar en dat werd groots gevierd in de zalen van Koningshof. In de maanden vooraf aan het jubileum was contact gelegd met Maassluizers die in de jaren zestig en zeventig in bandjes hadden gespeeld. Dat was aan geen dovemans oren gezegd. Twaalf voormalige bandleden gingen weer repeteren en ze lieten hun kunsten nog eens horen in het Atrium. Dat werd door de HVM-leden zeer gewaardeerd. De reünie van de bandleden gaf de redactieleden van de HVM genoeg stof om hier een themaboekje over samen te stellen, zodat de herinneringen definitief zijn opgetekend. In de grote zaal draaide de film ‘Spetters’ van regisseur Paul Verhoeven, die in 1980 voor een groot gedeelte in Maassluis en omgeving werd opgenomen. Veel mensen maakten gebruik van de gelegenheid deze rolprent nog eens te zien. In zaal Lepelaar werden presentaties gegeven door Geb van Doornik, die de transcriptie van het Eerste Resolutieboek van de Maassluise Kerkenraad voltooide, zodat deze teksten nu kunnen worden bestudeerd. Hij vertelde wat anekdotes uit het kerkelijk leven onder Ds. Fenacolius. Ds. Fenacolius is ook het onderwerp van het jubileumboek van de HVM. Deze man mogen we beschouwen als de ‘stichter van Maassluis’, omdat hij een grote rol heeft gespeeld bij de onafhankelijkheid van Maassluis en de bouw van de Groote Kerk. Schrijver Adri van Vliet ging in zijn presentatie in op enkele hoofdstukken uit zijn boek. De HVM kan terugkijken op een groots verjaardagsfeest.

24 – Voedselbank krijgt ondersteuning Govert v Wijnstichting en Rotary en Lionclub
De Maassluise Voedselbank wordt geconfronteerd met allerlei problemen. Door de explosief gestegen prijzen worden aan de ene kant steeds meer mensen afhankelijk van de Voedselbank; aan de andere kant komt er vanaf de levensmiddelenhandel toch steeds minder aan goederen binnen. Reden voor de Govert van Wijnstichting om de Voedselbank drie jaar lang € 3.500,- toe te zeggen. De Lionsclub Maassluis organiseerde een feest met optredens van de band ‘de Corona’s’ en een DJ. Het feest leverde € 10.000,- op voor de Voedselbank en de jarige Rotaryclub Maassluis-Maasland (45) doneerde divers ondergoed, nadat men had geïnformeerd, waar behoefte aan was. Bovendien kon in samenwerking met Albert Heijn Koningshoek ook nog de nodige levensmiddelen worden aangeboden. Alle gaven werden dankbaar in ontvangst genomen door Joke Cats, die samen met de andere vrijwilligers van de Voedselbank hun 350 families de komende tijd van de nodige ondersteuning kan blijven voorzien.

Maanden

Oktober

September

Augustus

Juli

Juni

Mei

April

Maart

Februari

Januari