Februari

9 – Pannenkoekenboerderij, Grand Café en biercafé weer open na verbouwing
Vlak na elkaar zijn drie overbekende horecagelegenheden in Maassluis gerenoveerd, verbouwd en heropend. Pannenkoekenboerderij ’t Sonnetje is de afgelopen tijd grondig verbouwd en gemoderniseerd. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit restaurant in Maasland ligt, maar dat heeft massale Maassluise klandizie nooit in de weg gestaan. Na 25 jaar was het tijd voor een verandering van het concept, vond de eigenaar. Daarom is ook de naam vernieuwd: Sonnetje Pannenkoek & Zo. De pannenkoeken blijven op het menu, maar vanaf nu kunnen bezoekers al vanaf 10.00 uur terecht voor een ontbijt of een kop koffie met taart. Er is een nieuwe keuken en een splinternieuwe bar. Trappen en muren zijn verplaatst en de inrichting is fris en modern. In de nieuwe keuken zwaait Johan van Tongeren de pollepel en hij is ook verantwoordelijk voor de nieuwe menukaart. Dit weekend opende ook Café Pulp haar deuren. Hoewel de naam nieuw aandoet in Maassluis is het café gevestigd in het pand waar voorheen biercafé Oporto was gevestigd. De bierliefhebbers van het voormalige Biercafé Oporto zullen niet worden teleurgesteld, laat de nieuwe eigenaar Wiebe Kuipers weten. In samenwerking met voormalig exploitant Dennis Valstar heeft Kuipers de favoriete bieren van de stamgasten van het biercafé meegenomen in zijn assortiment. “We willen vernieuwen en verjongen, maar de ziel van Oporto moet erin blijven,” aldus Kuipers. In de maand januari is de zaak van binnen flink onder handen genomen. Tegen de zomer zal ook de buitenkant van het pand worden aangepakt. Dit om uiteindelijk de volledige uitstraling van het café nieuw leven in te blazen. Ook worden er plannen gemaakt voor bijzondere evenementen, ook dit jaar nog. Maassluis heeft tal van mooie jaarlijkse evenementen waar Café Pulp graag onderdeel van wil zijn. In samenwerking met de gemeente en de omliggende horecaondernemers zullen gesprekken worden gevoerd om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Een week eerder opende al ‘Grandcafé de Waker’ zijn deuren weer na een verbouwing. De nieuwe eigenaren benadrukken dat ‘de Waker’ gewoon zo blijft als ie al was, maar nog net een stukje beter. Ook de binnenkant wordt wat opgeknapt, maar verandert niet onherkenbaar, behalve het sanitair, want dat wordt volledig vernieuwd. Ook de bovenzaal, die voortaan ‘Monstersche Sluiszaal’ zal heten, wordt flink op de schop genomen, zodat deze geschikt wordt voor fees-ten en evenementen.

14 – Monstersche Sluis kan grote rol bij vismigratie gaan vervullen
Doordat in Europa en ook dus Nederland door de jaren heen grote waterwerken als dammen, schuiven en stuwen zijn gebouwd zijn de Europese binnenwateren onbereikbaar geworden voor terugkerende paling. De Monstersche Sluis kan een rol van betekenis spelen om dit te verbeteren. Jaarlijks trekken schieralen (grote polsdikke palingen) naar de Zaragoza zee om daar te paaien. De eitjes ontwikkelen zich tot larven en deze drijven op de warme golfstromen terug richting de Europese kusten. Normaal zouden ze dan bij aankomst zoet water gaan zoeken en zich verder ontwikkelen tot paling, waar bijvoorbeeld op gevist zou kunnen worden. Genoemde waterwerken houden die ontwikkeling steeds meer tegen. Daardoor kan in de Nederlandse binnenwateren nog maar nauwelijks gevist worden op paling. Projecten als de heropening van de Monstersche Sluis kunnen deze ontwikkeling ten goede keren. Ecologen van het Hoogheemraadschap Delfland zien graag de mogelijkheden die zich aandienen benut worden om zo de visstand in de binnenwate-ren te verbeteren, waardoor ook de waterkwaliteit op zich zal verbeteren. Het bestuur van de Monstersche Sluis is zeer enthousiast en de sluiswachters worden opgeleid om bij bepaalde geschikte getijden de rinketten (onderste schuiven in de eigenlijke sluisdeuren) tegen elkaar open te zetten, zodat jonge paling de gelegenheid krijgt te passeren.

28 – Megasportcomplex Maassluis-West definitief van de baan
De gemeente Maassluis heeft, na onderzoek door Synarchis Adviesgroep, de conclusie getrokken dat het plan voor een mega-sportcomplex in Maassluis-West niet haalbaar is. Vooral de hoge kosten (23 miljoen euro) en het feit dat het plan niet gedragen wordt door alle betrokken sportverenigingen heeft hiervoor de doorslag gegeven. Het veelomvattende plan werd oorspronkelijk ingediend door Eric Gudde en Hans Malipaard. Al voordat het plan officieel werd gepresenteerd, was er al veel ver-zet door de betrokken sportverenigingen. Zij vrezen dat zij hun eigen identiteit gaan verliezen wanneer ze moeten overgaan naar een gezamenlijke exploitatie van voorzieningen. Bovendien hadden zij al in een veel eerder stadium betrokken willen zijn bij de planvorming. Behalve de bouw van een nieuw sportpark behelsde het plan woningbouw op de dan open gevallen plek van het sportveld van Excelsior Maassluis. Hier ontdekte de gemeente ook beperkingen in ver-band met hoogte en het aanbrengen van dure geluidswerende maatregelen langs de A20. Ook kan de gemeente niet uit de voeten met het feit dat er nogal wat bestaande accommodaties moeten worden afgebroken die nog in uitstekende staat zijn en goed functioneren. Tenslotte concludeerde men nog dat het aanleggen van het sportcomplex veel van de problemen waar sportverenigingen momenteel mee kampen niet gaat oplossen, zodat de eindconclusie moest zijn, dat het hele plan geen doorgang zal vinden.

Maanden

December

November

Oktober

September

Augustus

Juli

Juni

Mei

April

Maart

Februari

Januari