Ons verhaal

De Historische Vereniging Maassluis (HVM) is een organisatie van vrijwilligers die zich bezighoudt met onderzoek naar de historie van Maassluis in al haar facetten. De vereniging is op 29 maart 1983 opgericht en heeft sindsdien een flinke groei meegemaakt in het aantal leden.

Kennis verwerven en vastleggen

De HVM heeft zich als taak gesteld om de geschiedenis van Maassluis zo volledig mogelijk in woord en beeld vast te leggen. We verzamelen kennis door onderzoek in literatuur en archieven, maar ook door gesprekken met (oudere) Maassluizers. De resultaten dragen we breed uit in boeken, lezingen en de HVM collectiebank. Ons missiestatement is dan ook: De HVM verzamelt, ontrafelt en deelt de geschiedenis van Maassluis.

Kennis overdragen

Onderzoek in eigen en andere archieven resulteert in artikelen die tweemaal per jaar gepubliceerd worden in een eigen uitgave van de vereniging: Historische Schetsen van en over Maassluis. Voorts wordt er viermaal per jaar een Historische Avond georganiseerd met interessante lezingen, fotopresentaties en filmvertoningen over Maassluis.

Invloed op actuele zaken

Op verzoek neemt de vereniging deel aan commissies die zich buigen over bescherming van het stadsgezicht, inrichting van de binnenstad, archeologisch onderzoek, oprichting van monumenten of naamgeving van straten en bruggen. Onze onderzoeken en gedegen kennis van de geschiedenis van Maassluis wordt vaak als een waardevolle aanvulling gezien in de besluitvorming. En natuurlijk bemoeit de vereniging zich ook wel eens ongevraagd met de besluitvorming, wanneer er een stukje onvervangbare historie dreigt te verdwijnen.

De vereniging is van mening dat kennis van het verleden onontbeerlijk is om het heden beter te begrijpen en de juiste beslissingen voor de toekomst te nemen. Je zou kunnen zeggen dat geschiedenis de achteruitkijkspiegel is in het voertuig waarin we naar de toekomst rijden.

Betrokken leden

Vele Maassluizers die inmiddels op een ander plekje in het land of op de wereld hun thuis hebben gevonden, blijven toch nog zo betrokken bij hun vaderstad, dat zij het lidmaatschap van onze vereniging aanhouden. Circa 225 leden krijgen hun boekjes over de post toegestuurd, tot in Israƫl en Amerika toe. Met zoveel trouwe leden is de HVM een zelfstandige bloeiende vereniging die zichzelf goed kan bedruipen en als vereniging niet afhankelijk is van subsidies.