Commissaris van de Koning van Zuid-Holland Jaap Smit en burgemeester Jack bij zijn installatie. (foto: Gemeente Maassluis)
Uitreiking boekje 'Vier burgemeesters - verhalen uit hun ambtsperiode'.
Commissaris van de Koning van Zuid-Holland Jaap Smit en burgemeester Jack bij zijn installatie. (foto: Gemeente Maassluis)
Uitreiking boekje 'Vier burgemeesters - verhalen uit hun ambtsperiode'.
Commissaris van de Koning van Zuid-Holland Jaap Smit en burgemeester Jack bij zijn installatie. (foto: Gemeente Maassluis)
Uitreiking boekje 'Vier burgemeesters - verhalen uit hun ambtsperiode'.
9 – Leefbaar Maessluys stapt uit vertrouwenscommissie
Leefbaar Maessluys is zeer ontevreden over het verloop van de procedure om een geschikte kandidaat voor de rol van burgemeester van Maassluis is verlopen en is uit de vertrouwenscommissie gestapt. Het is bekend dat de partij voor een gekozen burgemeester is, maar dat was niet de hoofdreden. Er is een afgesproken werkwijze in Nederland om burgemeesterskandidaten te werven, maar volgens de fractieleden van Leefbaar Maessluys zijn er genoeg middelen om, ondanks de huidige procedure, de burgemeester een stuk democratischer te kiezen. Een (niet-bindend) referendum had daar onderdeel van uit kunnen maken. Helaas heeft de meerderheid van de gemeenteraad besloten om de selectieprocedure geheel aan de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad over te laten. Dat vond Leefbaar Maassluys dermate teleurstellend, dat men er verder geen deel meer van uit wilde maken.
17 – Jack de Vries wordt nieuwe burgemeester Maassluis
De vertrouwenscommissie heeft in een extra raadsvergadering bekend gemaakt dat zij Jack de Vries heeft gekozen om burgemeester van Maassluis te worden. Deze keuze moet nog wel worden goedgekeurd door de Minister van Binnenlandse Zaken en dan worden bekrachtigd door Zijne Majesteit de Koning. Jack de Vries is van CDA-huize en was tot voor kort Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Eerder was hij ook voorlichter en persoonlijk adviseur van minister-president Jan Peter Balkenende. Volgens de vertrouwenscommissie heeft de Vries te kennen gegeven zich voor langere tijd te willen inzetten voor het welzijn van de stad Maassluis en het boegbeeld van de stad te willen zijn.
18 – Historische Vereniging laat vier burgemeesters terugblikken op hun ambtsperiodes
Het feit dat er een nieuwe burgemeester van Maassluis wordt benoemd was voor de Historische Vereniging Maassluis reden om een boekje uit te geven en vier oud-burgemeesters van onze stad aan het woord te laten over hun ambtsperiodes. De burgemeesters van Es, Sterkenburg, Karssen en Haan doen een boekje open over de dilemma’s waarmee ze te maken hebben gehad tijdens de ontwikkelingen van onze kleine stad in een dynamische omgeving van 1979 tot nu. Oud-burgemeester van Es had wel nog interviews gegeven aan schrijver David van der Houwen, maar overleed helaas kort geleden en kon de presentatie van het themaboekje niet meer bijwonen; hij werd vertegenwoordigd door zijn zoon. De Historische Vereniging kon op deze manier weer een stukje Maassluise geschiedenis optekenen en vastleggen voor het nageslacht.
20 – Furieade haast niet meer te organiseren in de toekomst
Op een thema-avond over het evenementenbeleid van onze stad heeft Furieade-voorzitter Gerard Poot aangegeven dat het haast niet meer te doen is het stadspromotiefeest van Maassluis: de Furieade op een verantwoorde manier te organiseren. De organisatiekosten zijn in vijf jaar tijd verdrievoudigd naar een kleine € 40.000,-. Dat komt vooral omdat steeds strengere veiligheidseisen worden gesteld. Maar ook het besluit van de gemeente om de Furieade op te schalen naar een C-evenement, werkt zeer kostenverhogend. De gemeente brengt daar tegenin dat de Veiligheidsregio Rijnmond (VRR) het advies heeft gegeven de Furieade te benoemen tot C-evenement. De gemeente hoeft zo’n advies niet te honoreren, maar zegt erbij, dat er wel een hele goede reden moet zijn om dat niet te doen. Ondanks de moeilijkheden leeft binnen de gemeenteraad wel het besef dat de Furieade een zeer belangrijk promotiefeest is voor de stad Maassluis en dat zeker ook in de toekomst behouden moet blijven.
23 – ‘de Vliet’ uit straatbeeld verdwenen
Het voormalig seniorencomplex ‘de Vliet’ is de afgelopen weken stukje bij beetje uit het straatbeeld verdwenen. Toen het in de vroeg jaren 60 van de vorige eeuw werd opgeleverd was dit complex vernieuwend en een voorbeeld over hoe men dacht dat ouderen moesten worden gehuisvest en verzorgd. Echter is de tijd voortgeschreden en zijn complexen als ‘de Vliet’ overbodig geworden. De sloop stond al enige jaren eerder op het programma, maar door de uitbraak van de oorlog in Oekraïne werd die enige tijd uitgesteld en huisvestte ‘de Vliet’ enige tijd Oekraïense vluchtelingen. Nu die elders zijn ondergebracht heeft men de voorgenomen sloop weer voortvarend ter hand genomen en is een grote kale plek in het stadshart ontstaan. Over twee jaar zal de nieuwe bebouwing, die deels uit winkels en deels uit woningen zal bestaan, gereed zijn.