Maassluis  |  Geplaatst op 3 september 2024

Nieuws

03/10 – Historische Avond over Vis en Vertier

Door: HVM PR

Donderdag 3 oktober organiseert de HVM een Historische Avond met een presentatie van Henk den Heijer over de Geschiedenis van Scheveningen met een vleugje Maassluis.

De Scheveningers leefden eeuwenlang van de visserij. Pas laat ontwikkelde zich naast de visserij het strandtoerisme, dat de bewoners van het dorp werk en neveninkomsten opleverde. Tot aan het midden van de negentiende eeuw mochten Scheveningse vissers geen gekaakte en gezouten haring aanvoeren, dat was een privilege van havensteden zoals Maassluis.
De ‘afgedwongen’ verkoop van verse, gedroogde en gerookte vis was geen vetpot voor de dorpelingen. Dat veranderde echter toen de oude privileges in 1857 werden opgeheven; vanaf dat moment groeide Scheveningen uit tot de belangrijkste aanvoerplaats van gekaakte en gezouten haring. Maar na de Tweede Wereldoorlog nam het belang van de visserij af en dat van het strandtoerisme toe.

In zijn lezing schetst Henk den Heijer de opkomst, bloei en neergang van de Scheveningse visserij, maar ook hoe vis en haring het vissersdorp aan de Noordzee vanaf de zestiende eeuw verbond met Maassluis.

Over Henk den Heijer
Henk den Heijer is emeritus hoogleraar zeegeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij publiceerde veel over zijn geboorte- en woonplaats Scheveningen en werkte mee aan de tweedelige Geschiedenis van Scheveningen (Zutphen 2013 en 2014).
Zijn meest recente bijdrage aan de geschiedenis van de vissers- en badplaats is Rouw. Begraven en begrafeniscultuur op Scheveningen (Uitgave Muzee Scheveningen 2019).

Locatie: Theater Koningshof (zaal Lepelaar).
Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur.
De toegang is gratis.

Nieuws

Geplaatst op 21 augustus 2024

Geen tabak en snuif, maar een muurgedicht

Geplaatst op 21 augustus 2024

De rode brievenbus verdwijnt

Geplaatst op 30 juli 2024

Vissen zonder vergunning

Nieuwsarchief...

Maassluis  |  Geplaatst op 3 september 2024

Nieuws

03/10 – Historische Avond over Vis en Vertier

Door: HVM PR

Donderdag 3 oktober organiseert de HVM een Historische Avond met een presentatie van Henk den Heijer over de Geschiedenis van Scheveningen met een vleugje Maassluis.

De Scheveningers leefden eeuwenlang van de visserij. Pas laat ontwikkelde zich naast de visserij het strandtoerisme, dat de bewoners van het dorp werk en neveninkomsten opleverde. Tot aan het midden van de negentiende eeuw mochten Scheveningse vissers geen gekaakte en gezouten haring aanvoeren, dat was een privilege van havensteden zoals Maassluis.
De ‘afgedwongen’ verkoop van verse, gedroogde en gerookte vis was geen vetpot voor de dorpelingen. Dat veranderde echter toen de oude privileges in 1857 werden opgeheven; vanaf dat moment groeide Scheveningen uit tot de belangrijkste aanvoerplaats van gekaakte en gezouten haring. Maar na de Tweede Wereldoorlog nam het belang van de visserij af en dat van het strandtoerisme toe.

In zijn lezing schetst Henk den Heijer de opkomst, bloei en neergang van de Scheveningse visserij, maar ook hoe vis en haring het vissersdorp aan de Noordzee vanaf de zestiende eeuw verbond met Maassluis.

Over Henk den Heijer
Henk den Heijer is emeritus hoogleraar zeegeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij publiceerde veel over zijn geboorte- en woonplaats Scheveningen en werkte mee aan de tweedelige Geschiedenis van Scheveningen (Zutphen 2013 en 2014).
Zijn meest recente bijdrage aan de geschiedenis van de vissers- en badplaats is Rouw. Begraven en begrafeniscultuur op Scheveningen (Uitgave Muzee Scheveningen 2019).

Locatie: Theater Koningshof (zaal Lepelaar).
Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur.
De toegang is gratis.