Historische monumenten

Elk bezoek aan de stad kan uitgebreid worden met een bezoek aan een historisch gebouw of museum voor of na de wandeling. De tijd die men in het monument doorbrengt moet worden opgeteld bij die van de wandeling. De kosten van een bezoek aan een monument zijn meerkosten. U kunt uw arrangementen zelf samenstellen en de afspraken direct maken via de bij de onderdelen genoemde websites of e-mailadressen. In het overzicht, links, kunt u een keuze maken uit andere mogelijkheden die u kunt combineren met een stadswandeling.Groote Kerk
Schanseiland, Kerkplein.

afb wand histmon 01De Groote Kerk werd gebouwd naar het grondplan van de Amsterdamse Noorderkerk en is gefinancierd door heffingen op de haringvangst. In plattegrond beslaat de kerk een Grieks kruis. De bouw, aangevangen in 1629, lag lange tijd stil door 'schade aan lijf en goed', opgelopen in de strijd tegen de Duinkerker kapers. In 1639 werd de kerk in gebruik genomen. De kerk heeft een rijke inventaris: het koorhek, de preekstoel met doophek, de vijf koperen kronen, monumentale gedenkborden zoals het Visserijbord, het Kleermakersbord, maar vooral het prachtige Garrels-orgel uit 1732, geschonken door Govert van Wijn. Het is een van de eerste kruiskerken die als protestantse kerk is gebouwd. De Zonnewijzer naast de hoofdingang is in wetenschappelijk en technisch opzicht uniek.

Bezoek aan de Groote Kerk is mogelijk op:

  • woensdag 13:00 - 16:00 uur
  • donderdag 13:00 - 16:00 uur
  • vrijdag 11:00 - 16:00 uur
  • zaterdag 11:00 - 16:00 uur

Opening van de Groote Kerk buiten de openingstijden is ook mogelijk, maar dan graag contact opnemen met de heer Piet Bouterse via 06 - 510 99 422 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Kuiperij
Ankerstraat 16.

afb wand histmon 02Op het Schanseiland, aan de haven, staat de historische Kuiperij. Voor de visserij waren vele nevenindustrie├źn nodig, zoals touwslagerijen, taanderijen en Kuiperscheepshellingen. afb wand histmon 03De Kuiperij, op een steenworp van scheepswerf De Haas (ook te bezoeken), dateert uit 1884 en is in 2004 geheel gerestaureerd. In het gebouw is de grote schoorsteen te zien en een kleine tentoonstelling van kuiperijattributen.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 


Molen De Hoop

afb wand histmon 04Aan het eind van de Zuiddijk, op de hoek met Laan 1940-1945 staat een nog werkende korenmolen. Molen De Hoop is een stellingmolen die in 1792 werd Molen De Hoopgebouwd. Een houten voorganger werd in 1620 op deze plaats opgericht. Sinds 1928 is de gemeente Maassluis eigenaar van de molen. Er is een winkeltje met molenaarsproducten. De vrijwillige molenaars laten op afspraak graag de werkende molen zien.

Geopend op woensdag van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 09.00 tot 13.00 uur.

www.westlandsemolens.nl
 

 

 

a4509.jpg

HVM ook op FaceBook

Go to top