Historische schets nummer 70

De Historische Vereniging Maassluis heeft in de loop der jaren vele bronnen onderzocht en daarover verhalen opgetekend. Ook in de toekomst zal dat blijven gebeuren. Een aantal van deze verhalen over de vroegere historie van Maassluis is opgetekend in het onderstaande boekje.

HISTORISCHE SCHETSEN VAN EN OVER MAASSLUIS
nr. 69 – november 2016

20171106 voorzijde boekje70

Inhoud
pag. 1: Van de redactie
pag. 2: Volkshuisvesting, de eerste woningbouwvereniging van Maassluis
pag. 12: De vijf woningbouwverenigingen van Maassluis (PDF  hier downloaden)
pag. 16: Maassluise gijzelaars in kamp Schoorl in 1941
pag. 18: De ramp met de zeillogger MA 29 Clara
pag. 24: De Waterboot
pag. 28: Geschiedenis van Dahlman
pag. 33: Het Taanhuis en de taanweide
pag. 40: Gedicht uit Kamp Schoorl
pag. 42: De Viswinkel aan de Noordvliet
pag. 43: Over de Spartelheul, Steenendijk en de familie Noordam
pag. 48: Leven op Vliethoff 1950-1975
pag. 56: Juffrouw Lub
pag. 59: Herinneringen aan de Lange Boonestraat (PDF hier downloaden)
pag. 65: Herinneringen aan de sleepdienst en enkele Sluizers
pag. 70: Familie Van Rijn tijdens de oorlog
pag. 73: Over venkel en smakken
pag. 75: Reacties van lezers
pag. 79: Speurneuzen gevonden
pag. 80: Speurneuzen gezocht
pag. 81: Nieuws in historisch perspectief

Twee artikelen geven we u alvast cadeau als pdf. Voor de rest kunt u het boekje aanschaffen of, nog beter, lid worden van de vereniging.

Ruim 34 jaar geleden is onze vereniging opgericht en in mei 2017 is alweer het 70e exemplaar van onze Historische Schetsen verschenen. Hierin treft u een nieuwe verzameling ‘oude en nieuwe’ historische bijdragen. Voor deze reis door het verleden van Maassluis brengen we u verhalen uit het recente verleden die u zich mogelijk nog herinnert, zoals dat van Pieter Spits over de sleepdienst of dat van Rien van der Knaap over de Lange Boonestraat. Verder ook het verhaal van ‘de Viswinkel’ aan de Noordvliet en het vervolgverhaal over het leven en werken op boerderij Vliethoff aan de Zuidbuurt. Ook dat is een stukje Maassluis. Weer wat verder terug in de tijd speelt het verhaal over onderduikers die gedurende de oorlog bij de familie van Rijn aan de Prinsekade een veilig onderdak vonden. Aansluitend daarbij een verslag over twintig vooraanstaande Maassluizers die in 1941 als gijzelaars werden afgevoerd naar Kamp Schoorl met een passend gedicht. Ook uit die tijd een herinnering van Klaas ’t Hart aan juffrouw Lub, zijn kleuterjuf op het Damschooltje. Voor hem onvergetelijk. Nog weer verder terug in de tijd speelt het verhaal over het noodlottige vergaan van de vissersboot Clara MA 29 tijdens heftig noodweer en dat van de waterboot die de bevolking van Maassluis in de jaren ’30 van de vorige eeuw van goed water kwam voorzien. De ontstaansgeschiedenis en het verdere verloop van de firma Dahlman brengt ons nog weer wat verder terug in de tijd. Twee verhalen over de woningbouwverenigingen en de volkshuisvesting in Maassluis geven een beeld over de woningbouw aan het begin van de 20e eeuw in onze gemeente. Het verst gaan we in de geschiedenis van Maassluis terug met het verhaal over de Spartelheul en de familie Noordam, die zich daar aan het begin van de 17e eeuw vestigde. Bijzonder is ook de herkomst van de namen van ds. Fenacolius en de smakbak. Natuurlijk sluiten we dit boekje weer af met de bekende rubrieken van de speurneuzen waarbij we deze keer hulp nodig hebben bij een foto waarop een versierd huis is afgebeeld. Extra dit keer een terugblik op een aantal gebeurtenissen uit het jaar 2016 die in een historisch verband geplaatst worden.


54-16.jpg

HVM ook op FaceBook

Go to top