Historische schets nummer 68

De Historische Vereniging Maassluis heeft in de loop der jaren vele bronnen onderzocht en daarover verhalen opgetekend. Ook in de toekomst zal dat blijven gebeuren. Een aantal van deze verhalen over de vroegere historie van Maassluis is opgetekend in het onderstaande boekje.

HISTORISCHE SCHETSEN VAN EN OVER MAASSLUIS
nr. 68 – mei 2016

20161206 omslagboekje68 groot

Tweemaal per jaar publiceert de Vereniging een boekje met artikelen over de historie van Maassluis. Ongeveer de helft wordt gevuld met 'populairwetenschappelijke' artikelen waaraan onderzoek ten grondslag ligt. Verder bestaat een groot gedeelte uit waardevolle verhalen en herinneringen over Maassluis en Maassluizers en gedichten. Nieuw dit keer is de jaarrubriek die we toegevoegd hebben. We hebben geprobeerd een gebeurtenis uit het jaar 2015 in een historisch perspectief te plaatsen. Dit keer is het boekje dan ook aanzienlijk dikker. Maar liefst 96 pagina's leesplezier. Het boekje is voor niet-leden verkrijgbaar bij de HVM, via de heer P.Damsteeg, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. (010) 591 98 71. Het boekje kost, exclusief verzendkosten, € 4,- .

Inhoud
pag. 1: Van de redactie
pag. 3: Buitenplaats van Govert van Wijn aan de Westgaag
pag. 16: Leven op Vliethoff tot 1950 (PDF hier downloaden)
pag. 26: Tekenaar Leendert Brasser (1727-1793)
pag. 28: De kanselbijbel van de Groote Kerk geconfisqueerd
pag. 32: Het kanaal dat er niet kwam
pag. 37: Hollands Nieuwe (gedicht)
pag. 38: Gereformeerd Wees-en Rusthuis aan de Prinsekade
pag. 47: Wonderbaarlijke verhalen (PDF hier downloaden)
pag. 49: Een jeugd in Maassluis in de jaren '50 (deel 2)
pag. 60: Rijwielfabriek De Haas
pag. 65: Gemeentepolitie Maassluis versus Grenz-Zoll Polizei
pag. 74: Mondiola
pag. 75: Reacties van lezers
pag. 77: Speurneuzen gevonden
pag. 78: Speurneuzen gezocht
pag. 79: Nieuws in historisch perspectief

In deze Historische Schetsen (HS) opnieuw een verscheidenheid aan verhalen en foto's die u boeien en soms verrassen. Zo zijn er twee verhalen waarin een bijbel een grote rol speelt. Nog een verhaal uit de oorlogsperiode gaat over het avontuur dat waarnemend politiecommissaris De Buck beleeft tijdens een confrontatie met een Grenz-zoll beambte.
Terug naar de jaren vijftig beschrijft Maarten Vroombout in dit tweede deel hoe hij Maassluis beleefde als jongen op de lagere en middelbare school.
Dick van Wassenaar beschrijft het ontstaan van fietsfabriek ‘De Haas’ aan de Zuiddijk. Ook schrijft hij kort over een onbekende, maar getalenteerde stadgenoot, de tekenaar en etser Leendert Brasser uit de 18e eeuw. En hij schreef het verhaal over een kanaal tussen Velzen en Maassluis dat er echter
nooit gekomen is.
Over de buitenplaats van Govert van Wijn wisten we bijna niets. Trudy Werner-Berkhout heeft er een artikel aan gewijd. Wim Duijvestein ging na welke sporen van die buitenplaats nu nog te vinden zijn en vulde het verhaal aan. Een andere buitenplaats was de voorganger van boerderij Vliethoff aan de Boonervliet.
Betsy Ohlsen-’t Hart gaat ons veel vertellen over het reilen en zeilen in het voormalige Gereformeerde Wees- en Rusthuis aan de Prinsekade.
Zoals altijd zijn de meer wetenschappelijke verhalen gescheiden van de herinneringsverhalen door een historisch gedicht. Dit keer laten we Jan de Lapper weer eens aan het woord. Hij prijst gloedvol de voordelen aan van nieuwe haring voor de gezondheid. En zoals we al vertelden: nieuw is ook een apart katern waarin korte artikelen staan over de geschiedenis van gebeurtenissen in het afgelopen
jaar.
De redactie hoopt dat de verhalen u bevallen!

a3462.jpg

HVM ook op FaceBook

Go to top