Historische schets nummer 66

De Historische Vereniging Maassluis heeft in de loop der jaren vele bronnen onderzocht en daarover verhalen opgetekend. Ook in de toekomst zal dat blijven gebeuren. Een aantal van deze verhalen over de vroegere historie van Maassluis is opgetekend in het onderstaande boekje.

HISTORISCHE SCHETSEN VAN EN OVER MAASSLUIS
nr. 66 - mei 2015

hs066omslag

Tweemaal per jaar publiceert de Vereniging een boekje met artikelen over de historie van Maassluis. Ongeveer de helft wordt gevuld met 'populairwetenschappelijke' artikelen waaraan onderzoek ten grondslag ligt. De andere helft bestaat uit waardevolle verhalen, gedichten en herinneringen over Maassluis en Maassluizers.
Het boekje is voor niet-leden verkrijgbaar bij de HVM, via de heer P. Damsteeg, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. (010) 591 98 71. Het boekje kost, exclusief verzendkosten, € 4,- .

Inhoud
pag. 1: Van de redactie
pag. 2: Ook bij de HVM staat de tijd niet stil
pag. 4: Patriciërswoning Markt 18
pag. 13: De Vaderlander, een Maassluise kaperkotter
pag. 28: Geschiedenis van de Openbare Bibliotheek (PDF hier downloaden)
pag. 37: Het ontstaan van een gifwijk in de Steendijkpolder
pag. 39: 1955, mijn stadje Maassluis, gedicht
pag. 43: Gedicht Maassluis
pag. 44: De dode liedjeszangeres
pag. 49: Achterstelling van onechte wezen
pag. 55: De verdwenen kerkramen
pag. 56: Firma Poldervaart op 't Stort
pag. 62: Telefoonboek 1915
pag. 66: Herinneringen van een Burger
pag. 69: Een zendschip in Maassluis - Radio Delmare (PDF hier downloaden)
pag. 74: Schatten uit de Zuiderkerk
pag. 75: Reacties van lezers
pag. 80: Speurneuzen gezocht

Wat we allereerst opmerken – en dat heeft nog niets met de inhoud te maken – is dat dit het eerste boekje in de nieuwe huisstijl is. Het mooie logo van de HVM blijft behouden, de kleuren en typografie zijn gemoderniseerd.
Als inhoudelijke artikelen vindt u de geschiedenis vanaf 1750 van het Patriciërshuis op Markt 18. Daar woonde op een goed moment een reder die deelnam in een Maassluis' kaperschip. Daarom hebben we ook maar meteen het (vermakelijke) verhaal van deze kaperkotter, de Vaderlander, erbij gedaan. Hoe de Steendijkpolder in de jaren 1960 is opgespoten en daardoor een 'gifwijk' werd, kunt u ook lezen in dit boekje. En hoe de openbare bibliotheek in Maassluis ontstaan is uit de boekenkast in het evangelisatiezaaltje op het Hoofd is ook een interessant verhaal. Een stukje recente geschiedenis uit de eerste hand, van de zoon van de stichter.
Er zijn korte en luchtige verhalen opgenomen in de tweede helft van het boekje. We hebben het over zwervers en onechte wezen, de wonderen van het Maassluise telefoonboek uit 1915 en een clandestien omgebouwd zendschip dat in Maassluis aan de ketting werd gelegd. U leest de herinneringen van JanAnton Burger en van de familie Poldervaart over hun bedrijf op 't Stort. Er is ook altijd plaats voor recente ontdekkingen. U leest over kerkramen die na 1943 verdwenen en een doopvont dat na 70 jaar weer opdook.81-23.jpg

HVM ook op FaceBook

Go to top