Column - Een huis met stijl

Het hoekpand Nieuwstraat 2, ook wel bekend als het Sinterklaashuis, begint deze week aan een nieuw hoofdstuk uit zijn geschiedenis. De benedenverdieping gaat open voor het publiek. Iedereen kan hier toeristische en historische informatie inwinnen over Maassluis en een kijkje nemen. Het stijlvolle huis is van historisch belang voor de stad.

Waarschijnlijk dateert het voorname pand uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Deze periode is bekend als ‘Pruikentijd’. De rijken lieten hun rijkdom onbekommerd zien. De kleding, bijvoorbeeld, was extravagant. Er was veel kostbare stof nodig voor de enorme hoepelrokken van de dames en de heren droegen gepoederde pruiken zo hoog als bouwsels. Die extravagantie zien we ook in hun huizen. De rijken kochten verschillende percelen naast elkaar en lieten de huisjes daarop afbreken om één groot huis te bouwen. Dit is aan weerskanten van de Markt gebeurd: het Patriciërshuis aan Markt 18 en aan de andere zijde het Patriciërshuis Nieuwstraat 2.
Dat het van een rijke stedeling was zien we aan het uiterlijk. Het heeft voor Maassluise begrippen formidabele afmetingen. Achter het woonhuis ligt een soort achterhuis dat net zo groot en voornaam is als het voorhuis. De lange opvallende zijgevel aan de Wateringse Sluis springt in het oog. Een elegante erker geeft zicht op het Maassluise leven op de Wip en de Markt.
De voorgevel is ongeveer twee keer zo breed als de andere huizen aan de Nieuwstraat. Over alle verdiepingen zijn hoge ramen aangebracht en tot aan de daklijst is de voorgevel recht opgetrokken. Hierdoor oogt het huis nòg voornamer. De gevel is tot de hoogte van de eerste verdieping versierd met een hardstenen onderpui. Natuursteen was duur en duurzaam en als je daar de onderverdieping van kon bouwen steeg je in aanzien. Alleen, de bouwer heeft vergeten dat de zijgevel geheel in het zicht is. En deze verraadt dat de natuursteen slechts een dunne laag is die op de gevel is ‘geplakt’.
De onderste verdieping, die toegang geeft tot de straat, was voor het personeel. De vloer ligt iets lager dan het straatniveau en de bakstenen gewelven, die in de plaats zijn gekomen van de natuursteen, dragen de rest van het grote huis. Daartussen lagen de werkruimten zoals keuken en voorraadkelders. Aan de zijkant komen een paar lage deurtjes uit op het water van de Zuidvliet. Daar nam het personeel de aangevoerde goederen in ontvangst.
De eigenaar woonde vroeger natuurlijk hoger, op de eerste verdieping. Het informatiepunt heeft alleen de benedenverdieping in gebruik, compleet met alle ruimtes in de spannende, kelderachtige gewelven.
De Historische Vereniging Maassluis doet onderzoek naar de geschiedenis van het huis.

20172805 nieuwstraat

60-36.jpg

HVM ook op FaceBook

Go to top