De leeuwenkoppen van de Noorddijk

Het huis Noorddijk 2, op de hoek van de Monstersche Sluis, heeft een oude geschiedenis, hoewel waarschijnlijk niet zo oud als de Sluis uit de 14e eeuw. Natuurlijk is er veel en vaak vertimmerd aan het pand, want elke generatie bewoners heeft het aangepast aan zijn wensen en eisen om er gerieflijk te kunnen wonen.

Zo hebben ook de huidige bewoners het pand vanbinnen aan de moderne tijd aangepast met behoud van oude elementen. Maar vanbuiten is een ander verhaal. Het pand is rond 1930 grondig verbouwd. De hoge verdieping met grote ramen boven de winkelpui veranderde in een zolderverdieping met kleine ramen. Het pand was al in gebruik als winkel heeft waarschijnlijk aan het eind van de 19e eeuw houten versierde winkelpui gekregen met de karakteristieke winkeldeur op de hoek. Deze pui bepaalde het aanzicht van het huis op deze prominente historische plaats in het stadshart. Op een foto van ongeveer 100 jaar geleden zien we de oude situatie met de grote ramen en hoe de houten pui geschilderd was in verschillende contrasterende kleuren. Wie goed kijkt ziet de versiering van een leeuwenkopje aan de kant van de Veerstraat, bovenaan de rechter staande raampost. Er was er nog een aan de linkerkant van het winkelraam aan de Noorddijkkant, ze zaten aan weerskanten van de pui.

En laten nu deze bijzondere leeuwenkopjes zoekgeraakt zijn. Ze zijn op een kwaad moment verwijderd om het schilderwerk te vergemakkelijken en nooit meer teruggeplaatst. Paul Welagen werkte destijds als schilder aan het huis en heeft een van de leeuwenkopjes gered van de vuilnisbak. Toen hij tijdens een Furieade kennismaakte met de huidige bewoners bood hij het kopje spontaan aan. Het andere exemplaar bleek in bezit van Toon Vermin, maar is verloren gegaan tijdens een van de vele verhuizingen van de familie Vermin. Restaurateur Hans (J.F.) Scheijbeler heeft zich over het overblijvende kopje ontfermd en met veel geduld de oude verflagen verwijderd en de kop gerestaureerd. Met nog meer geduld en volharding heeft hij een tweede kopje gemaakt, een exacte kopie in hout. Natuurlijk moeten de gerestaureerde en de nieuwe kop grondig behandeld worden, met milieuvriendelijke en duurzame middelen, om weer vele decennia weer en wind aan de havenkolk van Maassluis te kunnen trotseren.

Binnenkort is Maassluis weer een klein stukje historie rijker. De kopjes komen niet meer op de voormalige winkelpui, maar aan weerszijden van de huidige voordeur. De Historische Vereniging Maassluis (www.histvermaassluis.nl) is blij met dit soort initiatieven.

20161306 noorddijk

ans0277.jpg

HVM ook op FaceBook

Go to top