Dubbele straatnamen

De woningbouw in de Dijkpolder vordert en dat betekent straatnamen bedenken voor de toekomstige straten. Nu is de Dijkpolder qua straatnamen nog een onbeschreven blad, wat de vrijheid geeft om de mooiste namen te kiezen. Dat is leuk, maar ook best lastig. De selectie straatnamen in de nieuwe wijk is door de ontwikkelaar ‘Wilgenrijk’ gekozen in lijn met een unieke identiteit, anders dan ‘gebruikelijk’. De nieuwe namen doen recht aan de omgeving, indeling en doelstellingen van het plan Wilgenrijk. De Commissie Naamgeving Openbare Ruimte, waarin de Historische Vereniging Maassluis zitting heeft, mag advies uitbrengen over de gekozen straatnamen.
‘Tweede Weverskade’ was de werknaam voor de weg evenwijdig aan de Weverskade. Een mooie naam, maar is het handig?
Bomen- en plantennamen liggen voor de hand, maar we hebben al een bomen- en een struikenbuurt.
De wens van het bedrijf Lely bestond om de beide oprichters te gedenken, Cornelis en Ary van der Lely. U ziet: best lastig. Bevredigende oplossingen zijn gevonden zonder bijna identieke straatnamen te creëren. We laten u nog een beetje in spanning.

Een eeuw geleden kampte Maassluis met eenzelfde probleem, dat verder uit de hand liep dan gewenst.
Rond 1900 werd de wijk Het Hoofd gebouwd en in de eerste straatnamen herdacht men twee burgemeesters: Burgemeester De Jonghkade en Burgemeester Van der Lelykade. ‘Langs het spoor’ werd ‘Parallelweg’ en was in 1912 toe aan een definitieve naam. Het voorstel was ‘Mevrouw De Jonghweg’, naar de vrouw van de burgemeester, aan wie de bevolking van Maassluis warme herinneringen had. Uitgebreide discussie. Was het een mooi gebaar om man en vrouw in twee aangrenzende straatnamen te gedenken, of was het onhandig? Men concludeerde het laatste. Het werd Adriaan van Heelstraat en de overige straten kregen namen in hetzelfde thema, de helden uit de Franse tijd. Nu was daaronder ook de zoon van Adriaan, Matthijs van Heel. Ook hij kreeg zijn eigen straatnaam op ’t Hoofd. Niemand leek in de gaten te hebben dat er nu tóch een dubbele naam was gebruikt.

Later zijn deze straatnamen verplaatst naar de wijk Elysium op ’t Stort en Matthijs van Heel kreeg daar een gedenkplaat in plaats van een straatnaam. De Adriaan van Heelstraat bleef achter op ’t Hoofd als adres voor Key en Kramer. Vader en zoon zijn zo door omstandigheden symbolisch ver uiteen gedreven, wat nooit de bedoeling was geweest.

De Historische Vereniging trekt lering uit het verleden en adviseert voor de toekomst.

20161303 adrheelstraat

57-19.jpg

HVM ook op FaceBook

Go to top